Voedsel vacuüm bewaren – hoe verleng je de houdbaarheid?

#publiciteit

Wanneer je in de winkel verse producten koopt, dan staat daar altijd een houdbaarheidsdatum op vermeldt. Alleen is het niet altijd evident om het voedsel voor zijn vervaldag op te eten. Sommige dingen moet je nu eenmaal in grotere porties maken, voor de smaak of simpelweg omdat het goedkoper is. Hoe kan je dan je voedsel best bewaren? Vacuüm verpakken natuurlijk!

Wat is vacuüm verpakken?

Voedsel vacuüm verpakken, betekent dat je alle lucht uit de verpakking zuigt. Dit doe je aan de hand van een vacumeermachine. Je plaats het voedsel in een speciaal daarvoor bedoelde container, of in een vacuümzak. Vervolgens sluit je het toestel aan en wordt de lucht uit de verpakking getrokken. Dan is jouw voedsel vacuüm verpakt.

Vacuüm verpakken doen we natuurlijk niet zomaar. Het is bewezen dat je op die manier producten veel langer vers kunt houden. Men is ervan overtuigd dat je vacuüm verpakte voedingsmiddelen tot wel 2 à 3 keer langer kunt bewaren in de koelkast. Voor producten die ook nog eens gedroogd zijn, zoals bijvoorbeeld pasta en rijst, is dat zelfs 5 maal zo lang.

Bovendien kan je niet alleen maar vers ingekochte producten vacuüm bewaren, maar ook jouw bereidingen. Zodra je een maaltijd af hebt, kun je die ook verpakken in vacuümzakken. Vervolgens kan je ze in de koeling bewaren, of zelfs in de diepvriezer voor een veel langere periode.

Hoe lang kan je voedsel vacuüm bewaren?

Het is lastig om een eenduidig antwoord te formuleren op deze vraag. Hoe lang je voedsel kunt bewaren, hangt voornamelijk af van het type voedsel dat je wilt bijhouden.

Vis vacuüm bewaren

Vis, zoals bijvoorbeeld gerookte zalm is iets wat je meestal in grotere hoeveelheden hebt liggen. Bovendien is vis een heel delicaat product. In de koelkast blijft het hooguit enkele dagen lekker. Maar als je gerookte zalm vacuüm verpakt bewaard, dan blijft die makkelijk twee weken vers. Algemeen wordt gesteld dat vis die vacuüm wordt verpakt, ongeveer dubbel zo lang houdbaar is.

Vlees vacuüm verpakken

Hoe lang kan ik vacuüm verpakt vlees bewaren? Ook de houdbaarheidsdatum van vlees kan op deze manier worden verlengd. Alleen is vacumeren geen vrijgeleide om het vlees echt gedurende langere periodes te laten liggen. We raden altijd aan om vlees dat je niet binnen de twee dagen gaat gebruiken, in te vriezen. Wil dat dan zeggen dat vacumeren niet helpt? Nee, zeker en vast niet. Het is best om jouw vlees eerst vacuüm te verpakken, en het vervolgens alsnog in te vriezen. Op die manier zal jouw vlees nog langer vers blijven en bovendien zal het op deze manier ook zijn heerlijke smaak kunnen bewaren.

Een derde belangrijke categorie, is de droge voeding. Denk hierbij aan pasta, of zelfs kruiden. Wanneer je op de verpakking kijkt, dan zul je zien dat deze producten sowieso al lang houdbaar zijn. Er is alleen wel een belangrijke voorwaarde: ze moeten ook effectief droog blijven. Daarom kan het goed zijn om droge voeding te vacumeren, van zodra de verpakking is geopend. Op die manier blijft je ongekookte pasta heel lang vers.

En groenten dan?

Tot slot zijn er nog de groenten. Ook die worden vaak vacuüm bewaard. Het feit dat ze op deze manier langer vers blijven, is meestal niet de belangrijkste reden om ze vacuüm in te pakken. Heel wat hobbykoks vinden het namelijk erg leuk om de groenten vacuüm te bereiden. Dit doen ze om ervoor te zorgen dat alle sappen in de groenten blijven. 

Concreet zullen ze de gevacumeerde groenten, met vacumeerzak in water leggen om te garen. Belangrijk hiervoor is dat het water niet al te heet wordt. Men laat de groenten op een lage temperatuur, gedurende een langere tijd gaar worden. Op die manier creëer je een fantastisch smakenpallet op je bord.

Hoe werkt een vacuummachine?

Voeding vacuüm bewaren is dus een goed idee, maar hoe doe je dat nou precies? Wel, ten eerste haal je natuurlijk een geschikte vacuümmachine (Bol.com) in huis. Ook kan je een kijkje nemen bij onze koopgids, want daar hebben we voor jou het beste toestel gezocht.

Naast de vacumeermachine, heb je uiteraard ook nog vacuümzakken nodig. Vaak worden er al enkele zakken bijgeleverd bij je toestel. Zodra je dit hebt, ga je als volgt te werk:

  1. Stop jouw voedingsmiddelen in de vacuümzak
  2. Leg de open zijde van de zak, op de aangeduide plaats van de machine
  3. Afhankelijk van het type, moet je eventueel zelf een klep sluiten, of wordt dit automatisch gedaan
  4. Druk 1-maal op de vacuüm-knop, en het toestel zal automatisch alle lucht uit de zak zuigen
  5. Tot slot wordt de zak ook automatisch afgesloten, daar hoef jij zelf niets voor te doen

Bonus: Geopende wijn vacuüm bewaren

De meeste mensen zullen wel weten dat wijn snel zijn smaak verliest wanneer de fles is geopend. Witte wijn, en rosé kun je makkelijk nog enkele dagen in de koeling bewaren. Ze zullen ook wel een deel van hun kwaliteit verliezen, maar ze blijven wel nog lekker. Rode wijn daarentegen is nog veel gevoeliger. Idealiter, drink je rode wijn binnen de één à twee dagen leeg.

Voor sommige mensen is dat echter niet haalbaar. Het is bovendien ook echt zonde om de rest van die lekkere fles door de gootsteen te moeten spoelen. Gelukkig kan vacuüm bewaren ook hier een oplossing bieden. Alleen kan je wijn nogal moeilijk in een vacuümzak bewaren.

Wat je wel kunt doen, is een handmatige vacuümpomp (Bol.com) aanschaffen, met speciale stoppers. Door middel van de vacuümpomp wijn bewaren is makkelijk en goedkoop! Wijn vacuüm verpakken zorgt er uiteraard niet voor dat hij voor eeuwig goed blijft. Het proces gaat namelijk verder, maar wordt gewoon vertraagd. Je merkt wel meteen dat de smaak beduidend langer behouden blijft.

Conclusie

Het vacumeren van voedsel is een fantastische manier om de houdbaarheidsdatum te verlengen. Bovendien kan je het makkelijk zelf thuis doen, en kost het niet al te veel geld. De prijs van een vacumeermachine verdien je makkelijk terug, door het voedsel dat je minder snel verspild.