IMac 2021 – Is de nieuwe iMac M1 top, of werd het een flop?

iMac 24"

Op het WWDC21 ofwel de WorldWide Developers Coference kwam Apple met enkele nieuwe toestellen naar voren. De Airtag maakte eindelijk zijn intrede, een nieuwe iPad werd voorgesteld en de nieuwe iMac met Apple Silicon werd gepresenteerd. Apple heeft geprobeerd om mensen te choqueren met een splinternieuw retro design. Volgens mij zijn ze daar ook effectief in geslaagd. De enige vraag is, of het de moeite waard is om de iMac 2021 met Apple’s eigen M1 chip in huis te halen. In dit artikel heb ik het voor je uitgezocht.

M1 iMac 24 inch (2021)
iMac blauw
Bron: Coolblue.be

 

Supersnelle M1 chip

4,5K Retina-display 24″

Zeven fantastische kleuren

Nu ook met Touch ID

 

 Bestel deze iMac 24 inch (2021) meteen via Coolblue.be Bestel deze iMac 24 inch (2021) meteen via Coolblue.be

Hello iMac

Voor de conferentie was er reeds veel om te doen. Zou Apple de nieuwe 2021 iMac nu al presenteren, of komt hij pas later? Dat was de grote vraag die fans zich stelden. Bovendien deden er ook al heel wat geruchten de ronde. Alleen baseer ik me niet graag op geruchten, maar wel op feiten. Toen de iMac in beeld verscheen met de opvallend kleurrijke tekst “Hello”, was het meteen duidelijk. Apple wist perfect de aandacht te trekken.

Als je kijkt naar de vorige iPhone collectie, de iPhone 12 en iPhone 12 Pro, dan was het al duidelijk welke richting Apple wou inslaan. Ze hebben er alles aan gedaan om zichzelf heruit te vinden. De toestellen kregen een design geïnspireerd op de allereerste toestellen van jaren geleden. Zo is het ook met de 24” iMac. Het is alsof ze de laatste jaren te veel waren afgeweken van hun pad, alsof ze nu terug wouden naar de essentie.

Verrassend genoeg was dit het resultaat. Een iMac 2021 in verschillende kleuren en uitvoeringen. Nog altijd zit er geen Face ID in verwerkt, zoals velen wel hadden gehoopt. Wel heeft Apple andere leuke features ingebouwd en hebben ze de bestaande onderdelen enorm verbeterd. Apple Silicon, ofwel hun eigen M1 chip speelde een belangrijke rol. De M1 chip werd namelijk niet in de nieuwe iMac verwerkt… Apple heeft de 24” iMac gewoon gebouwd rondom de nieuwe chip.

Als je het zo leest, klinkt het allemaal veelbelovend. De enige vraag is of dat ook effectief zo is. Wat is de 24 inch iMac precies? Dat zochten we in dit artikel voor je uit.

Kenmerken van de iMac 24” (2021)

Niets lijkt zo goed op een iMac, als een iMac. Het klinkt waarschijnlijk zeer belachelijk, maar toch is het zo. Er is nog steeds geen enkel merk dat toestellen weet te bouwen, op de manier zoals Apple dat doet. Laat ons even kijken naar de kenmerken van dit nieuwe toestel.

Kleurrijk design

Het zou je niet meer mogen verbazen: de iMac 2021 heeft inderdaad een erg kleurrijk design gekregen. Afhankelijk van de variant die je kiest, kan je kiezen uit vier of zeven verschillende kleuren. Apple heeft ervoor gekozen om de achterzijde opvallender te maken dan de voorzijde. Het idee daarachter was: iedereen die je kantoor of werkruimte binnenkomt, moet meteen gefascineerd zijn door jouw computer. Dat is ook de reden waarom men het grote Apple logo ook op de achterkant heeft geplaatst.

Verrassend genoeg, komt het Apple logo niet meer terug aan de voorzijde. Bij de iMac 21,5 inch was dat wel nog het geval. De reden die ik daarvoor kan bedenken, is de VESA-adapter. Met die beugel, zou je het scherm namelijk ook aan de wand moeten kunnen hangen. Aangezien je het scherm dan ook verticaal zou kunnen gebruiken, zou het logo gedraaid kunnen zitten.

Nog opvallender aan de voorzijde, zijn de witte randen rond het iMac 24 inch display. Je hoort nu al heel veel kritiek op die kleurenkeuze, maar ik denk dat Apple er wel over heeft nagedacht. Wanneer je kijkt naar de allereerste iMac’s, dan zie je die witte randen namelijk ook terugkomen.

Apple had volgens mij nog een goede reden om voor dit kleurrijke design te kiezen. Choqueren! Ze wouden niets liever dan een veelbesproken toestel op de markt brengen. Uiteindelijk geven de echte fans er toch niet om. Eens je het gewend raakt, is het niet meer zo raar als de eerste keer dat je het ziet.

Voor mensen die echt niet van de felle kleuren houden, is er nog altijd de zilveren 24 inch iMac. De kleur is nog steeds dezelfde als die van de 21,5 inch en de 27 inch iMac, alleen dan met witte randen.

iMac 2021 blauw
APPLE

Fijner dan ooit tevoren

Apple wou niet alleen een kleurrijk design, maar ook een revolutionair ontwerp. Net als altijd, is Apple een pionier die de industrie wil omvormen. In dit geval doen ze dan ook iets wat haast onmogelijk lijkt. Een fantastische computer verwerken in een scherm van slechts 1,1 centimeter dik. Of je nu voor de kleurrijke varianten bent of niet, je moet toch toegeven dat het super platte scherm een erg futuristische uitstraling heeft.

Hoe de iMach 24 inch zo dun kon worden? Heel eenvoudig: dankzij de enige echte Apple M1 chip. Om die chip was de laatste maanden al heel veel te doen. Heel wat analisten waren namelijk erg onder de indruk van de prestaties ervan. Apple is erin geslaagd om zowel de processor, als de graphics en nog enkele andere zaken op die ene chip te verwerken. Ook daar al hebben ze de industrie volledig omver geblazen.

Tot de vorige reeks iMac’s was het scherm ook al dun, maar toch nog een stuk breder. Dat kwam omdat de chips van Intel goed moesten gekoeld worden. De prestaties van de M1 zijn echter zo formidabel, dat ze gekoeld kunnen worden door 2 kleine onderdelen. Dat is precies de reden waarom men er pas nu is in geslaagd om het ontwerp zo drastisch te veranderen.

4,5K beeldscherm en een 1080p camera

Over het beeldscherm hadden gebruikers alvast niet te klagen. Het is al langer bekend dat de iMac over één van de beste beeldschermen op de markt beschikt. Ook nu blijft Apple aan de top, dankzij het 4,5K retina-display. Het display wordt voornamelijk gekenmerkt door zijn mogelijkheid om heel veel kleuren weer te geven. Daarnaast moeten we toch ook vermelden dat de kleuren erg zuiver en natuurlijk lijken.

iMac 2021 geel
APPLE

Het grote iMac 24 inch scherm is echt een lust voor het oog. De buitenafmetingen van het toestel zijn bijna niet gewijzigd, maar door de dunnere randen is het scherm wel groter geworden. Dat maakt het erg makkelijk om meerdere dingen tegelijk te openen en een goed overzicht te bewaren. Daarnaast is het een plezier om er een film op te kijken.

Bovenaan het beeldscherm, zit er ook een nieuwe 1080p webcam in verwerkt. De FaceTime camera zoals Apple die noemt, was al een tijdje aan vervanging toe. Nu is het dus eindelijk zover. Aangezien thuiswerk normaler is dan ooit, wou Apple zijn bijdrage leveren aan de kwaliteit van online meetings. Dankzij diverse technologieën hebben ze ervoor gezorgd dat de videokwaliteit verbeterd is, ook bij weinig licht. Daarnaast filtert men ook de ruis weg, zodat je altijd goed zichtbaar bent.

Speakers en microfoons, enkel helder geluid

Mekaar goed zien tijdens een videocall is natuurlijk niet voldoende. Je moet elkaar ook goed kunnen begrijpen. Daarom heeft Apple het systeem van zijn speakers en microfoons helemaal opnieuw uitgedacht. Volgens Apple zouden de microfoons tegenwoordig van studiokwaliteit zijn. Uiteraard verwachten we van Apple dat ze net dat stapje verder gaan. Bij deze nieuwe iMac 2021 hebben ze dat ook gedaan, want de speakers focussen op jouw stem. Daardoor zijn er veel minder storende achtergrondgeluiden hoorbaar.

Speakers iMac
APPLE

Naast de microfoons, kregen ook de speakers een heuse upgrade. Het nieuwe systeem beschikt over maar liefst 6 verschillende speakers. Die zorgen voor een erg helder en ruimte vullend geluid. Ook dat draagt natuurlijk bij aan je filmavonturen, maar net zo goed aan je werkervaring.

Meerdere uitvoeringen, naar ieders smaak en budget

De iMac 2021 komt er niet alleen in zeven verschillende kleuren, maar ook in verschillende uitvoeringen.

iMac M1 grijs8 Core CPU + 7 Core GPU

Kleuren iMac 2021
APPLE
8 Core CPU + 8 Core GPU

7 kleuren iMac
APPLE
Standaard toetsenbord zonder Touch ID Standaard toetsenbord met Touch ID
poorten 4 poorten
Gigabit ethernet
Bekijk op Coolblue Bekijk op Coolblue Bekijk op Coolblue Bekijk op Coolblue

Naast de verschillen die je in de tabel kunt terugvinden, zijn beide computers identiek. Wel zal het op termijn mogelijk zijn om nog extra wijzigingen aan je iMac door te voeren. Zo zal je bijvoorbeeld het geheugen kunnen uitbreiden en eventueel programma’s als Final Cut Pro kunnen bijkopen. Ook zal er een mogelijkheid zijn om het toetsenbord met numerieke toetsen toe te voegen.

Voor wie is de nieuwe iMac geschikt?

Normaal gezien kan je makkelijk bepalen voor wie een nieuwe computer geschikt is. Alleen is dat in dit geval wat moeilijker. Gezien de verschillende configuraties, ben ik ervan overtuigd dat er voor iedereen een 24” iMac is.

Of je hem nu professioneel wilt gaan gebruiken of privé, de M1 iMac presteert beter dan ooit tevoren. Je kunt makkelijk meerdere tabbladen naast elkaar plaatsen. Je bewerkt foto’s terwijl je naar een film kijkt. Dankzij de M1 processor kan je vanaf nu alles aan. Films kijken is trouwens een echte aanrader op het 24” iMac display. De fantastische speakers zorgen voor het kraakheldere geluid.

Voor echte gamers is deze Mac niet optimaal, maar dat betekent niet dat je er geen games kunt op spelen. Apple heeft er namelijk voor gezorgd dat je ook smartphone apps kunt draaien op je desktop. Over de samenwerking tussen iPhone en iMac gesproken, ook die is beter dan ooit tevoren. Je kunt nu zelfs de tekst of de afbeelding op je iPhone kopiëren en nadien via je iMac 2021 plakken.

Update 19 mei 2021

De iMac 24″ voor het eerst uitgetest

Na enige weken geduldig af te wachten is het eindelijk zo ver. De eerste klanten hebben ondertussen hun iMac M1 (2021) mogen ontvangen. Wanneer je kijkt op de website van Apple zelf, dan zie je al dat de levertijden serieus beginnen op te lopen. De reden daarvoor is duidelijk: de nieuwe iMac 24 inch is populair, razend populair.

Unboxing iMac 24″

Net als bij al je andere Apple toestellen, voelt ook nu het unboxen van de iMac 2021 als een feest. De doos ziet er aan de buitenzijde net zo uit als bij de vorige iMacs. Langs de binnenzijde is er echter wel wat veranderd. Zoals je van Apple gewoon bent, kan je jouw nieuwe toestel er zonder problemen uithalen.

Rondom de hele Apple desktop zit er een hoes die het toestel beschermt tegen krassen. Op de achterzijde zit er eveneens nog een plastic folie. Zodra de iMac zelf uit de doos is, zie je ook der eerste accessoires tevoorschijn komen. Het toetsenbord met dezelfde accentkleur ziet er best wel leuk uit. Naast het toetsenbord vind je ook de Magic Mouse terug, alweer met dezelfde mooie kleur.

Apple zorgt bijna altijd voor Apple stickers in de doos. Ditmaal zijn het geen gewone stickers. Er worden namelijk twee Apple logo’s meegeleverd in de twee verschillende kleuren van je 24″ iMac. Je krijgt een sticker in de pastelkleur van de voorzijde en een sticker in de meer opvallende kleur van de achterzijde.

IMac 2021 setup

Zoals je eveneens gewoon bent van Apple, verloopt de setup ook zonder enige problemen. het enige wat je moet doen voor je kunt beginnen, is de stekker in het stopcontact steken. Ook daar heeft Apple ervoor gezorgd dat je niet te veel moet sukkelen. De poort aan de achterkant van je scherm is namelijk magnetisch. Daardoor valt de kabel meteen netjes op zijn plaats.

Vervolgens kan je jouw computer instellen met behulp van je Apple-Id. Het koppelen van het toetsenbord en de Magic Mouse lukt eveneens heel vlot. Het je gekozen voor een toetsenbord met Touch-Id? Dan kan je tijdens de setup er ook voor kiezen om je vingerafdruk meteen in te stellen.

Update 16 aug 2021

Drie maand later…

De iMac 24″ (2021) staat nu al een tijdje op mijn bureau. Ik gebruik hem elke dag, dus ondertussen heb ik er zeker en vast een goed beeld van. Toen ik hem voor het eerst in gebruik nam, was ik laaiend enthousiast. Of dat nu nog steeds zo is? Vast en zeker!

Ik heb het gevoel alsof ik gewoon veel productiever te werk kan gaan. De iMac is zo snel, dat ik hem met moeite kan volgen. Dit komt natuurlijk door Apple’s vernieuwde M1 chip, wat een krachtpatser is dat zeg. Hiervoor deed ik alles via mijn MacBook Pro. Hoewel ik ook daar nooit over te klagen had, moet ik zeggen dat deze iMac nog zoveel beter is.

Het grotere scherm maakt het perfect mogelijk om meerdere zaken tegelijk aan te pakken. Meestal ben ik bezig met tekstverwerking, waarbij ik ook veel research moet doen. Het enorme 24 inch scherm is dan ook een grote meerwaarde. Verder ben ik ook enorm tevreden over de fantastische beeldkwaliteit van dit nieuwe 4,5K beeldscherm. Bij het bekijken van video’s, merkte ik vanaf de eerste dag al een verschil. Nu, 3 maanden later, ben ik er op zich wel gewend aan geraakt. Het enige nadeel is natuurlijk, dat ik nooit meer zonder zou kunnen…

Veelgestelde vragen

Zit je na het lezen van dit artikel nog met vragen? Wie weet vind je hier wel een antwoord.

Wanneer kan je de iMac 24 inch (2021) bestellen?
Vanaf 30 mei is de nieuwe iMac reeds te bestellen via pre order. Dat betekent dat je hem wel al kunt bestellen, maar dat hij nog niet onmiddelijk geleverd wordt. Voorlopig wordt verwacht dat hij medio mei 2021 kan worden geleverd.
Release datum iMac 2021?
Midden mei 2021 werd altijd aangegeven, maar Apple heeft nog geen officiële datum bevestigd. Recent hebben ze nochtans een persbericht uitgestuurd, maar ook daar was die informatie niet te vinden. Aan de hand van de broncode van één van hun sites, kunnen we afleiden dat de iMac 2021 waarschijnlijk wordt gereleasd op 21 mei.

Conclusie

Ik ben alvast grote fan van de iMac (2021) M1. Hij is zoveel beter dan zijn voorganger en toch is de prijs nagenoeg stabiel gebleven. Het kleurrijke design roept herinneringen op aan de allereerst toestellen, maar voor wie dat niet wenst is er ook nog de zilveren editie. Kijk via de links gerust eens bij onze partner Coolblue, om deze nieuwe iMac 2021 als eerste in huis te halen.