Drink jij ook al graag eens een overheerlijke cappuccino? Dan ben je vast benieuwd hoe je deze lekkere koffiebereiding thuis kunt maken. In dit artikel leggen we je uit hoe je cappuccino kunt maken, met of zonder een speciaal apparaat.
Inhoudsopgave
Ingrediënten cappuccino
30 ml espresso
60 ml melk
Eventueel kunnen er ook zoete extra’s worden toegevoegd.
Wat is een cappuccino?
Een cappuccino wordt door veel mensen gesmaakt. Daarom is het meteen ook een van de populairste koffie bereidingen. De cappuccino bestaat uit drie componenten. Een kleine maar stevige espresso, voldoende gestoomde melk en een heerlijke laag melkschuim.
Inhoud cappuccino
Zoiets als een officieel recept bestaat niet echt. Iedereen heeft zo zijn favoriete wijze om deze warme drank te bereiden. Heb je echter nog nooit een cappuccino gemaakt? Dan raad ik je aan om zorgvuldig te beginnen met 3 gelijke delen van elke component.
Concreet start je dus met één espresso, meestal zo’n 30 ml. Vervolgens stoom je dezelfde hoeveelheid melk. Op die manier wordt de melk ook heet, waardoor de koffie niet zo snel afkoelt. Tot slot ga je ook nog eens 30 ml melk laten opschuimen, om de cappuccino af te werken. Afhankelijk van welke hulpmiddelen je ter beschikking hebt, kan je het melkschuim en de hete melk tegelijk bereiden.
Welke melk gebruik je voor een cappuccino?
De meeste mensen kiezen ervoor om koemelk te gebruiken, en dan meer bepaald de halfvolle melk. Melk bevat redelijk wat vetten. Daardoor is de halfvolle melk een stuk gezonder dan volle melk. Ben je echter een absolute fan van de smaak van volle melk? Laat je dan vooral niet tegenhouden! Ook met volle melk kan je een heerlijke cappuccino bereiden.
Naast koemelk, kun je natuurlijk ook nog enkele andere soorten melk gebruiken. Ook sojamelk, of bijvoorbeeld havermelk lenen zich uitstekend tot het bereiden van een cappuccino. Houd er natuurlijk wel rekening mee, dat de smaak zal afwijken van de cappuccino die je gewend bent. In de meeste horecazaken serveert men namelijk geen cappuccino met sojamelk of havermelk.
Maak je bovendien gebruik van een toestel om jouw melk op te schuimen en te stomen? Verzeker je er dan van, dat je het toestel mag gebruiken in combinatie met andere melktypen dan koemelk.
Hoe maak je een cappuccino?
Nu je weet welke ingrediënten er in een cappuccino zitten, is het tijd om eens te kijken naar de bereidingswijze. Hoe maak je nou een cappuccino?
Beschik je over een volautomatische espressomachine, met een melkreservoir? Dan heb je al deze stappen waarschijnlijk niet nodig. Je kunt er dan gewoon voor kiezen om een cappuccino te laten bereiden door de machine.
Hoe maak je cappuccinoschuim?
Naast de sterke koffie, heb je natuurlijk ook nog de warme melk en het melkschuim nodig voor jouw cappuccino.
Beschik je over een machine met stoompijpje? Dan kun je heel eenvoudig jouw melk stomen om melkschuim te maken.
Neem een kannetje, liefst gemaakt van roestvrijstaal. Op die manier voel je namelijk perfect aan hoe warm de melk al is. Heb je dit niet ter beschikking? Dan zou je ook een glazen kannetje kunnen gebruiken.
Vul vervolgens jouw kannetje met melk. Neem hiervoor twee keer de hoeveelheid van jouw espresso. Voor een espresso van 30 ml, neem je dus 60 ml melk.
Breng de melk tot aan het stoompijpje en steek het erin.
Vervolgens kies je op jouw toestel voor de stoomfunctie, zodat het stomen begint. Let op dat de stoom nooit rechtstreeks in contact komt met je huid of ogen. Stoom is namelijk heel heet en kan daardoor makkelijk brandwonden veroorzaken.
Laat het stomen doorgaan, tot jouw cappuccinoschuim de gewenste dikte heeft. Belangrijk is dat het schuim luchtig genoeg is om op de koffie te blijven drijven.
Melkschuim maken zonder stoompijpje
Beschik je niet over een stoompijpje? Ook dat is geen enkel probleem. Een stoompijpje zorgt vooral voor meer gebruiksgemak, maar het is niet essentieel.
Indien je melk met de hand wil proberen opschuimen, dan raad ik je wel aan om volle melk te gebruiken. Deze zal je makkelijker tot de juiste textuur kunnen brengen.
Giet de koude melk in een diepe steelpan. Belangrijk is dat de melk nog maar pas uit de koelkast komt, omdat je dan veel makkelijker schuim kunt vormen.
Zet de pan vervolgens op een zacht vuur, zodat de melk traag en gelijkmatig wordt verwarmd.
Tijdens het verwarmen, kan je met behulp van een klopper of een staafmixer de melk beginnen opkloppen. Je zult dit een tijdje moeten volhouden, maar de heerlijke cappuccino is het zeker waard. Je moet proberen om een temperatuur te bereiken van zo’n 60-65 graden. Op deze temperatuur kan je de melk namelijk het makkelijkst opkloppen.
Hoe maak je een espresso?
Sommige mensen zetten handmatig koffie, maar het is helaas onmogelijk om op die manier een echte espresso te bereiden. Een espresso kan je eigenlijk enkel en alleen bereiden met behulp van een koffieapparaat. De reden is eenvoudig: een espresso wordt gemaakt met behulp van hoge druk. Het water moet namelijk met voldoende druk door het koffiepoeder worden gestuwd, wil je een heerlijk crèmalaagje krijgen.
Wil je toch absoluut een cappuccino bereiden zonder machine? Dan kan je ook met behulp van een gewone thermos een “espresso” zetten. Je gebruikt gewoon wat meer koffiepoeder om een extra sterke smaak te verkrijgen.
Als we de standaard bereiding van hierboven willen gebruiken, dan heb je zo’n 30 ml espresso nodig.
De ingrediënten samenvoegen
Om de cappuccino af te maken, giet je eerst en vooral de melk, in combinatie met het melkschuim in het glas. Vervolgens giet je voorzichtig en in één keer de koffie erdoor, zodat je een mooie kleurschakering krijgt.
Cappuccino met een smaakje
Een cappuccino is natuurlijk al een smaakbom op zichzelf, maar voor sommigen mag het toch nog wat meer zijn. Kan je een gewone cappuccino bereiden? Dan moet een cappuccino met een smaakje je vast en zeker ook wel lukken.
Voor cappuccino met een smaakje, bestaan er verschillende soorten siropen (Bol.com) die je kunt toevoegen. Afhankelijk van het type siroop dat je gebruikt, moet je de dosering een beetje aanpassen.
Voor cappuccino met hazelnoot, kan je kiezen voor een hazelnootsiroop. Je zult daar ongeveer 20 ml van nodig hebben. Giet de siroop altijd als eerste in het glas, nog voor de melk. Op die manier krijg je nog een extra laagje, dat ook weer zorgt voor die mooie presentatie.
Bron: Bol.com
Om het helemaal af te werken, kan je ook nog een topping toevoegen aan je cappuccino. Probeer deze topping uiteraard wel af te stemmen op de siroop die je hebt gekozen. In combinatie met een hazelnotensiroop, zou je bijvoorbeeld kleine stukjes hazelnoot kunnen gebruiken. Strooi deze helemaal op het laatste moment over het melkschuim. Belangrijk is wel dat de brokjes klein genoeg zijn, want anders zullen ze doorheen het cappuccinoschuim zinken.
Nu nog even goed roeren voor je ervan drinkt en dan genieten maar!
Tot slot
Je kunt makkelijk zelf een cappuccino bereiden thuis. Afhankelijk van de apparaten die je al dan niet ter beschikking hebt, gaat dit wat sneller of trager. Wil je een cappuccino zetten zonder er werk aan te hebben? Kijk dan zeker eens naar een volautomatische espressomachine, met melkreservoir. Vind je het net leuk om er wat meer moeite voor te doen? Kies dan voor de lekkere artisanale smaak van een pistonmachine, met stoompijpje. Of wil je het echt low budget houden? Ga dan voor een Philips Senseo select om de espresso te bereiden, en schuim de melk geheel handmatig op.