De beste stoomreiniger – Onze top 5

#publiciteit

Ook altijd het gevoel dat je jouw huis niet helemaal schoon krijgt? Wellicht gebruik je dan nog geen stoomreiniger. Wie een vloermop of een dweil gebruikt, die is er vaak aan voor de moeite. De laatste tijd maakt de beste stoomreiniger dan ook zijn intrede bij veel huishoudens. In dit artikel kom je er alles over te weten!

Geen tijd om ze allemaal te vergelijken? De Karcher SC 5 EasyFix premium (Bol.com) was volgens ons de beste stoomreiniger. Kom hieronder te weten waarom wij denken dat dat zo is…

Wat kun je met een stoomreiniger?

Wie thuis een vloer heeft liggen die gemaakt is van harde materialen, die kan gebruik maken van een stoomreiniger. De reden waarom dit enkel werkt bij harde vloeren, is omdat de stoomreiniger, zoals de naam al doet vermoeden, stoom produceert. Hete stoom zou zachte materialen kunnen doen smelten. Dat willen we uiteraard niet. Lees daarom ook altijd goed de instructies door van de fabrikant. Enkel deze kunnen als correct worden beschouwd.

Door een stoomreiniger te gebruiken, verlies je minder tijd met het kuisen. Bovendien is het in de meeste gevallen ook beter gedaan. De hete stoom werkt namelijk heel snel in op het vuil. Daardoor komt het makkelijk los van de grond en blijft het in het doekje hangen.

Straks vertellen we je uitgebreid wat je precies kunt reinigen met jouw stoomapparaat.

De 5 beste stoomreinigers

De beste stoomreiniger vinden is echter niet zo eenvoudig. Er zijn heel wat stoomcleaners op de markt, en welke moet je nou kopen? Aan de hand van onze top 5 zal je makkelijker kunnen bepalen welke stoomreiniger je kopen moet. Alles hangt uiteraard af van jouw persoonlijke voorkeuren.

Hier heb jeal een overzichtje van onze top 5. Hieronder kan je lezen hoe deze apparaten hun plaats hebben veroverd.

  1. Karcher SC 5 EasyFix Premium (Bol.com)– Voor de meest uiteenlopende taken, van kleine klusjes tot een grondige schoonmaakbeurt.
  2. Black+Decker Steam-mop met SteaMitt & SteamBurst (Coolblue.be) – Compact en veelzijdig
  3. Vileda Steam XXL (Bol.com) – Beste goedkope stoomreiniger
  4. Kärcher SC 3 EasyFix Premium (Coolblue.be) – Een toptoestel van Kärcher, voor een zachte prijs.
  5. Bestron DWJ5280 (Bol.com) – Beste kleine stoomreiniger

#1 Karcher SC 5 EasyFix Premium

De beste stoomreiniger is de Karcher SC 5 EasyFix Premium. Zowel qua gebruiksgemak, als qua mogelijkheden overtreft hij overduidelijk alle andere kandidaten.

Bron: Bol.com

Functionaliteiten

Met dit stoomapparaat heb je meteen een hele brede waaier aan mogelijkheden. Je kunt er makkelijk alle harde oppervlakken schoonmaken. Op voorwaarde uiteraard dat ze bestand zijn tegen de warmte, maar daarover meer in de gebruiksaanwijzing.

Door middel van het grote opzetstuk, reinig je jouw harde tegels diep. De hete stoom weekt het vuil los en het doekje veegt het weg. Dankzij zijn VapoHydro functie is hij nog veel krachtiger dan soortgelijke apparaten. Zo wordt er naast de warme stoom ook nog heet water gebruikt om ook het meest hardnekkige vuil los te maken.

Door middel van de meegeleverde accessoires, maak je bovendien ook nog andere zaken schoon. Met behulp van de kleine hand tool, maak je zo ook kleinere oppervlakken makkelijk schoon. Zelfs de kookplaat, of de oven kunnen ermee gereinigd worden.

Voor op de juiste oppervlakken, worden er bovendien ook tal van borstels meegeleverd. Die kunnen handig zijn wanneer vuilresten te vast zitten om ze met de doek schoon te vegen.

Alsof dat niet genoeg is, wordt er ook nog een tapijtborstel meegeleverd. Op die manier reinig je eenvoudig jouw tapijt, zonder dat je daar een afzonderlijk toestel voor nodig hebt. 

Gebruiksvriendelijkheid

De mogelijkheden zijn er dus alvast, maar hoe zit het met de gebruiksvriendelijkheid? Ook daarin blinkt deze Karcher stoomreiniger uit!

Door zijn geweldige ontwerp, is de stoomreiniger eenvoudig op te bergen. Er werden uitsparingen voorzien zodat je de accessoires kunt vastmaken aan het apparaat.

Daarnaast maakt het toestel ook gebruik van de EasyFix technologie. Die stelt je in staat om de microvezel doeken makkelijk te bevestigen. Zo hoef je je niet steeds te bukken. 

Nog een handig snufje, is dat je het water makkelijk kunt bijvullen. Ook al beschikt deze stoomcleaner over een groot reservoir van 2 liter, toch geraakt het ook af en toe leeg. Om het te vullen, hoef je niet het hele toestel stil te leggen. Je neemt het reservoir er snel uit, vult het op en je kunt opnieuw verder! Handig toch?

Bekijk op Bol.com Bekijk op Bol.com OF Bekijk op Coolblue Bekijk op Coolblue

 

#2 Black+Decker Steam-mop met SteaMitt & SteamBurst

Op de tweede plaats staat deze stoom-mop van Black+Decker. Volgens ons verdient dit toestel de tweede plaats omdat het prijs-kwaliteit een zeer interessante aanbieding is.

Bron: Coolblue.be

Functionaliteiten

Ook deze steam-mop biedt heel wat mogelijkheden. Je kunt er makkelijk grote vloeroppervlakken mee reinigen, maar ook voor in de kleinere hoekjes is het een fantastisch toestel.

Zijn mogelijkheden hangen, zoals bij alle stoomreinigers, af van de accessoires die je erbij neemt. Wanneer we online zochten naar deze Black&Decker stoomreiniger, dan vonden we zeer uiteenlopende resultaten. Bij sommige winkels wordt het apparaat aangeboden als 17-in-1, wat betekent dat hij maar liefst 17 taken aankan. Ook bestaan er andere versies, waarbij er minder mogelijkheden zijn.

Omdat wij echter helemaal gek waren op de 17-in-1 versie, sluiten de volgende mogelijkheden aan bij die versie.

Zelf ben ik een grote fan van de stoom-handschoen. Dit is een opzetstuk dat je over je hele hand kunt schuiven. Op die manier kan je makkelijk gevoelige oppervlakken grondig schoonmaken. Denk bijvoorbeeld aan sommige keukentoestellen.

Daarnaast zitten er ook wat borstels bij, die je in staat stellen om hardere materialen grondig te reinigen. Denk bijvoorbeeld aan de muren van de badkamer. Daarnaast past er ook nog een stuk op waarmee je stoom genereren om zelfs het toilet schoon te maken.

Alsof dat nog niet voldoende is, kan je met deze Black & Decker stoomreiniger ook nog kleding stomen.

Bron: Coolblue.be
Bron: Coolblue.be

Gebruiksvriendelijkheid

Het toestel is enorm makkelijk te gebruiken en warmt bovendien ook erg snel op. De verschillende accessoires zijn trouwens makkelijk aan te sluiten en terug los te koppelen. Dankzij de AutoSelect functie weet het toestel meteen hoeveel stoom er moet vrijkomen. Het enige wat jij hoeft te doen, is het vloertype te selecteren.

Een klein nadeel hebben we gevonden bij het waterreservoir. Hier past slecht 500ml in, wat ruim voldoende is voor de meeste kamers, maar bij het kuisen van de hele woning zal je wel vaker moeten bijvullen.

Aan de andere kant is dit kleinere waterreservoir natuurlijk ook een voordeel. Op die manier blijft het gewicht van dit stoomapparaat namelijk beperkt.

Voor de grotere klussen maak je gebruik van het hele apparaat, maar voor kleinere taken is er de handstoomreiniger. Die is veel compacter en daardoor enorm wendbaar.

Bekijk op Bol.com Bekijk op Bol.com OF Bekijk op Coolblue Bekijk op Coolblue

 

#3 Vileda Steam XXL

Een goedkope stoomreiniger van hoge kwaliteit

Bron: Bol.com

Functionaliteit

Deze Vileda stoomreiniger staat voornamelijk voor eenvoud. Met een beperkt aantal hulpstukken, is het niet het meest uitgebreide toestel op de markt, maar wel eentje voor een prima prijs.

Het toestel is voorzien van twee verschillende standen. Op die manier kan je de kracht aanpassen naargelang het type vloer.

Bij het toestel worden ook nog eens twee gewone microvezel doeken bijgeleverd. Bovendien zit er ook een microvezeldoek bij die voorzien is van speciale schuurstrepen. Op die manier ben je in staat om ook hardnekkig vuil los te maken.

Dankzij zijn lichte ontwerp, met een grote kop, is het een ideaal toestel om grotere oppervlakken te reinigen. Wel zal je af en toe het waterreservoir moeten opvullen, want de inhoud is een stukje kleiner dan bij andere toestellen.

Gebruiksvriendelijkheid

Wanneer we het hebben over gebruiksvriendelijkheid, dan moet ik toch wel toegeven dat de Vileda Steam XXL handig is om mee te werken. 

In minder dan 20 seconden is het toestel helemaal opgewarmd en klaar voor gebruik. Je hoeft dus niet telkens te wachten voor je kunt beginnen.

Aangezien het toestel over slechts twee standen beschikt, hoef je ook niet veel instelling aan te passen. Jij selecteert minimum of maximum, en je kunt gelijk beginnen.

Een klein nadeel zit voor mij in het opvullen van het waterreservoir. Dit is namelijk niet uitneembaar, waardoor je telkens een kannetje moet gebruiken. Op zich prima te doen, maar het is wel wat meer gedoe dan bij de andere toestellen.

Bekijk op Bol.com Bekijk op Bol.com

 

#4 Kärcher SC 3 EasyFix Premium

Het kleinere broertje van de SC 5.

Bron: Coolblue.be

Functionaliteit

Heel wat mensen durven de Kärcher SC 3 wel eens te verwarren met het grotere model, de SC 5. Hoewel het twee fantastische apparaten zijn, is er wel een belangrijke reden waarom de ene de eerste plaats heeft behaald, en de andere slechts de vierde.

Ook bij de Kärcher SC 3 EasyFix Premium worden heel wat accessoires geleverd. Dat stelt je zeker in staat om heel veel taken in huis te vergemakkelijken. Hij is uitermate geschikt voor harde en sterke vloeren. Met behulp van de speciale tapijtborstel, kan je die trouwens ook lekker schoonmaken.

Daarnaast kan ook deze Kärcher SC 3 worden ingezet voor allerlei klusjes in de badkamer. Zo wordt ook die ruimte weer heerlijk schoon. Zo zit er bijvoorbeeld een hogedruksproeier bij, en ook een puntstraalsproeier.Persoonlijk vind ik het wel een nadeel, dat je bij dit toestel de stoomkracht niet zelf kunt regelen. Maar ja, het prijsverschil tussen dit en duurdere apparaten moet hem wel ergens zitten natuurlijk.

Gebruiksvriendelijkheid

Deze Kärcher stoomreiniger is heel makkelijk te gebruiken. Zoals je in zijn naam al kon ontdekken, maakt ook dit toestel gebruik van de EasyFix technologie. Die zorgt ervoor dat het microvezeldoekje makkelijk blijft hangen.

Daarnaast gaat het toestel er zelf voor zorgen dat kalk zijn leidingen niet kan verstoppen. Dit gebeurt door middel van een handige anti-kalkfilter.

Het waterreservoir is gemiddeld van grootte. Met een inhoud van 1 liter kan je een mooie ruimte kuisen, maar het is niet de grootste op de markt. Bovendien dien je het water wel steeds via een kannetje in de stoomreiniger te gieten.

Twijfel jij nog tussen de Kärcher SC 3 en de Kärcher SC 5? De twee belangrijkste verschillen zitten hem in de VapoHydro-functie, die het grotere model wel heeft, en dit type niet en daarnaast heb je bij de SC 5 ook meer controle over de stoomkracht.

Bekijk op Bol.com Bekijk op Bol.com OF Bekijk op Coolblue Bekijk op Coolblue

 

#5 Bestron DWJ5280

De beste kleine stoomreiniger. Veel kwaliteiten, voor een zeer aantrekkelijke prijs.

Bron: Bol.com

Functionaliteit

Deze stoomreiniger is niet zozeer gemaakt voor de grote oppervlakken, maar hij is wel ideaal voor kleinere taken. Bovendien werkt hij ook perfect voor het reinigen van de vloer, alleen duurt het gemiddeld wat langer dan bij de andere toestellen uit onze top 5.

Een van de belangrijkste taken waarvoor je dit toestel makkelijk kunt inzetten, is het wassen van de ramen. Door zijn compacte vorm kan je hem makkelijk meenemen naar buiten.

Nog een ander klusje waarvoor dit toestel regelmatig wordt ingezet, is het schoonmaken van de keuken. Dit wordt extra makkelijk gemaakt door de vele opzetstukken. Voor alle klusjes heb je een passende kop binnen handbereik.

Gebruiksvriendelijkheid

Deze stoomreiniger beschikt over een eigen opbergruimte, zodat je de accessoires makkelijk kwijt kunt. Op die manier kan je ze niet meer zo makkelijk verliezen. Als dat geen must is!

Doordat deze Bestron stoomreiniger een vrij groot reservoir heeft, hoef je niet steeds bij te vullen. Wel kan het handig zijn om een verlengsnoer mee te nemen. Want zijn snoer is niet van de langste.

Wat je wel merkt aan deze stoomreiniger, is dat je wat langer geduld moet hebben voor je effectief kunt beginnen met de schoonmaak. Hij heeft namelijk iets meer dan 10 minuten nodig om helemaal op temperatuur te komen. Uiteraard hoeft ook dat geen probleem te zijn: op die tijd neem je toch lekker al jouw spullen klaar?

Bekijk op Bol.com Bekijk op Bol.com OF Bekijk op Coolblue Bekijk op Coolblue

 

Waarop moet je letten bij het kopen van een stoomreiniger?

Er zijn enkele zaken waarop je zeker moet letten bij de aankoop van een stoomreiniger. Hieronder zullen we de belangrijkste overlopen.

Opwarmtijd

Wanneer je het huishouden moet doen, dan wil je daar meestal zo snel mogelijk van af zijn. Hoe sneller je kunt beginnen met poetsen, des te sneller je klaar zult zijn. Een stoomreiniger kan pas stoom genereren wanneer de temperatuur hoog genoeg is. Het water moet namelijk kunnen verdampen.

Voordat je begint te kuisen, zal het toestel dus eerst moeten opwarmen. Hoe lang dit duurt, hangt af van de zogenaamde opwarmtijd. Er zijn toestellen beschikbaar die in een tweetal minuten de juiste temperatuur hebben bereikt, maar er zijn net zo goed stoomreinigers waarbij het 10 minuten duurt.

Ben jij iemand die niet zoveel geduld heeft? Dan moet je resoluut kiezen voor een toestel met een kortere opwarmtijd. Stoomreinigers met een kortere opwarmtijd, zijn echter vaak de kleinere toestellen. 

Zelf ben ik een voorstander van de grotere apparaten, die ook meer mogelijkheden hebben. Van een langere opwarmtijd heb je trouwens helemaal geen last, als je het maar slim aanpakt. Wat doen de meesten? Eerst alles van de grond zetten, om vervolgens pas de stoomreiniger aan te zetten. Je kunt echter ook eerst de stoomreiniger al inschakelen, en vervolgens pas alle losse meubels verplaatsen. Op die manier verspil je geen minuut tijd.

Stoomdruk

Een stoomreiniger genereert stoom, om vuil makkelijk los te weken van een oppervlak. De kracht waarmee de stoom door het toestel naar buiten wordt geblazen, heet de stoomdruk. Het spreekt voor zich, dat hoe hoger de stoomdruk van een apparaat is, hoe krachtiger het toestel is.

De stoomdruk die je nodig hebt, hangt dus specifiek af van welke klusjes je met het toestel wilt gaan doen. Bovendien mogen sommige materialen niet worden gereinigd met een stoomdruk die hoger is dan een bepaalt niveau. Daarom is het heel belangrijk dat je steeds de handleiding even goed doorneemt.

Sommige stoomreinigers laten je toe om de stoomdruk zelf in te stellen. Op die manier heb je veel meer controle over het proces. Bij een delicate taak, zet je de druk lager. Wanneer je het grovere werk gaat uitvoeren, zet je de druk wat hoger.

Waterreservoir

Een ander belangrijk onderdeel van de stoomreiniger, is het waterreservoir. Bij de aankoop van een stoomreiniger is het dan ook heel belangrijk om rekening te houden met dit onderdeel. Het zal namelijk een belangrijke factor zijn voor de gebruiksvriendelijkheid van je apparaat.

Sommige stoomreinigers beschikken over een afneembaar waterreservoir, terwijl het bij andere toestellen vast zit. Het voordeel van een afneembaar waterreservoir, is dat je er onmiddellijk mee tot aan de kraan kunt lopen. Bij een vast reservoir heb je nog een kannetje nodig om het water bij te vullen.

Daarnaast speelt ook de inhoud van het waterreservoir een grote rol. Hoe groter het reservoir, des te langer je zult kunnen doorwerken. Bovendien moeten sommige toestellen opnieuw opwarmen na het vullen van de watertank, en andere niet. Of je dus doorlopend zult kunnen doorwerken hangt af van meerdere factoren.

Wat kost een stoomreiniger?

Een vraag die veel mensen zich stellen is: wat kost een stoomreiniger?Als vuistregel zou ik durven stellen dat de stoomreiniger voor een gemiddeld gezin ongeveer 300 euro kost. Daarvoor heb je al een kwalitatief toestel, met vele mogelijkheden.

Het is echter niet zo makkelijk om een eenduidig antwoord op deze vraag te geven. De prijs van een stoomreiniger hangt namelijk af van zijn mogelijkheden.

Gemiddeld kost een stoomreiniger 250 à 350 euro. Je hebt ook enkele uitschieters die net geen 100 euro kosten, maar er zijn ook toestellen die rond de 700 euro kosten. 

Conclusie

De beste stoomreiniger is zonder twijfel de Karcher SC 5 EasyFix Premium. Het is een fantastisch apparaat met heel wat mogelijkheden. Nog niet helemaal overtuigd? Bekijk dan zeker nog eens de andere apparaten uit onze top 5. Tot slot kan je onze koopgids gebruiken om te weten waarop je moet letten bij de aankoop van een stoomreiniger!

Veelgestelde vragen

Mag je laminaat schoonmaken met een stoomreiniger?
Meestal kan je laminaat NIET schoonmaken met jouw stoomreiniger. Dit komt omdat laminaat geen hoge temperatuur kan verdragen. Volg daarom steeds de instructies van de fabrikant op.
Welk schoonmaakmiddel voor stoomreiniger?
Bij het gebruik van een stoomreiniger wordt er in de meeste gevallen geen schoonmaakmiddel gebruikt. Dit kan zelfs gevaarlijk zijn voor jouw apparaat. Volg daarom steeds de instructies van de fabrikant op.