De beste ijsmachine – Zelf ijscrème maken

Beste ijsmachine

#publiciteit

Zomer of winter, een ijsje gaat er altijd wel in. Bovendien kan je met behulp van een ijsmachine, ook jouw eigen ijs bereiden. Alleen is het niet zo makkelijk om te kiezen tussen de verschillende ijsmachines die op de markt zijn. Je hebt namelijk erg goedkope, maar ook heel erg dure toestellen.

Welke ijsmachine je nodig hebt, hangt bovendien ook af van verschillende factoren, die we straks ook zullen overlopen. Een ijsmachine kopen doe je niet alleen, wij helpen je daar graag bij. Wij hebben voor jou een lijst samengesteld met de 5 beste ijsmachines die je op dit moment kunt kopen.

Top 5 beste ijsmachine

Ik heb voor jou de vijf beste ijsmachines geselecteerd. Ik zal ze een voor een kort bespreken om je zo op de hoogte te stellen van de voor- en nadelen van elk toestel.

#1 Boretti B100

Voordelen
 • Zelfvriezende ijsmachine
 • Handige programma’s
 • Kijkvenster
Nadelen
 • Geen vulopening voor extra ingrediënten
 • Weegt zwaarder

De beste koop ijsmachine is volgens ons de Boretti B100. Dankzij de vele mogelijkheden die het toestel te bieden heeft, zijn we ervan overtuigd dat het beter is dan soortgelijke modellen. Je kunt uiteraard op zoek gaan naar de goedkoopste ijsmachine, maar het is niet gegarandeerd dat je daar ook effectief tevreden over zult zijn. Deze Boretti ijsmachine is misschien niet de goedkoopste, maar prijs kwaliteit is het zonder twijfel de beste koop ijsmachine.

Boretti B100
Bron: Coolblue.be

Deze ijsmachine wordt steeds geleverd inclusief ijsemmer en spatel. Daardoor is de machine meteen klaar voor gebruik. Het leuke aan deze ijsmachine, is dat je er verschillende soorten ijs mee kunt bereiden. Zo kan je naast roomijs, ook een heerlijke fluweelzachte sorbet draaien, een gelato of zelfs frozen yoghurt. Er is dus altijd wel een toetje te vinden dat je lekker vindt.

In vergelijking met andere toestellen uit deze prijsklasse, biedt deze Boretti ijsmachine veel meer gebruiksgemak. Door gebruik te maken van de grote ijsemmer, kan je tot wel 2 liter aan ijscrème maken in één keer. Ook hoef je niet de hele tijd op de machine te staan kijken, want na het draaien stopt de machine helemaal vanzelf.

Dit zou uiteraard geen professionele ijsmachine zijn, mocht de machine het ijs niet blijven koelen na het draaien. Om ervoor te zorgen dat de consistentie en de mooie kristalstructuur overeind blijven, maakt deze ijsmachine gebruik van zijn ingebouwd koelelement.

Wat ik persoonlijk altijd fijn vind in de keuken, is dat je jouw creatie in de gaten kunt houden terwijl ze worden verwerkt. Aangezien dit een ijsmachine met kijkvenster is, is dat geen enkel probleem. Ook wat het onderhoud betreft is deze machine erg gebruiksvriendelijk. De spatel en de maatbeker mogen namelijk in de vaatwasser.

Bekijk op Coolblue Bekijk op Coolblue Bekijk op Bol.com Bekijk op Bol.com

 

#2 Domo DO9066I

Voordelen
 • Veel gebruiksgemak
 • Top toestel prijs kwaliteit
 • Inhoud van 1,5 liter
Nadelen
 • Weegt vrij veel

De tweede beste zelfvriezende ijsmachine, is de Domo DO9066I. Dit toestel is voorzien van alle gebruiksgemakken en het is tevens de beste ijsmachine prijs kwaliteit. Met een inhoud van anderhalve liter, kan je een mooie hoeveelheid ijs in één keer draaien.

Domo ijsmachine
Bron: Bol.com

Standaard staat het toestel ingesteld op een bereidingstijd van 60 minuten. Dit betekend dus ook dat je binnen het uur heerlijk ijs kunt maken. Door middel van de TIME-knoppen kan je er echter voor kiezen om een langere of kortere bereidingstijd te kiezen.

Aangezien je niet de hele tijd bij de machine wilt blijven, is een koel-funtie welkom. Bij deze machine wordt de koelfunctie automatisch geactiveerd, indien je het toestel niet uitschakelt binnen de tien minuten na het einde van de bereiding. Om ervoor te zorgen dat het ijs zijn mooie structuur behoudt, zal deze Domo ijsmachine tot één uur na-koelen.

Er zijn een aantal ijsmachines die stuk gaan doordat het ijs te hard wordt. Een veelvoorkomend probleem, is dat de motor vastloopt op de harde ijsmassa. Deze Domo ijsmachine beschikt echter over een speciaal verdedigingsmechanisme. Zo wordt de motor automatisch uitgeschakeld indien het toestel zou vastlopen in de stevige massa.

Deze machine is niet enkel binnenin een echte krachtpatser. Ook het design van deze zelf vriezende ijsmachine mag er wezen. De zilverkleurige look zorgt voor een moderne uitstraling. De verwijderbare kom maakt het mogelijk om deze ijsmachine na gebruik goed te reinigen. Bovendien biedt ook het kijkvenster extra gebruiksgemak.

Deze Domo ijsmachine kopen kan bij volgende winkels.

Bekijk op Coolblue Bekijk op Coolblue Bekijk op Bol.com Bekijk op Bol.com

 

#3 Magimix Gelato Expert

Voordelen
 • Perfect voor elke hobbykok
 • Geschikt voor 3 soorten heerlijk ijs
 • Compact
Nadelen
 • Geen lade om ingrediënten toe te voegen

Ben je op zoek naar een gelato ijsmachine, die bovendien op slechts een half uur, heerlijk ijs kan maken? Dan is deze Magimix Gelato expert echt wel iets voor jou. Met deze Magimix ijsmachine maak je heerlijk romig schepijs, softijs of zelfs een frisse granité. Ik zou niet durven zeggen dat deze ijsmachine een professioneel toestel is, maar voor de meeste hobbykoks is het zeker geschikt.

Magimix ijsmachine
Bron: Coolblue.be

Wat ik persoonlijk erg weet te waarderen, is het gebruiksgemak van deze ijsmachine. Ze beschikt namelijk over voldoende mogelijkheden, maar er zitten geen overbodige knopjes aan. Het gebruik van de machine wijst zichzelf uit, maar ook de handleiding is goed gedetailleerd.

Via het kijkvenster kun je makkelijk controleren hoe ver jouw bereiding staat. Wil je graag nog extra ingrediënten toevoegen? Dan kan dat jammer genoeg niet zonder de machine stil te zetten. Gelukkig kan je wel gebruik maken van een pauze-knop, zodat je toch extra zaken kunt toevoegen.

Het grote voordeel van dit toestel ten opzichte van de andere ijsmachines, is dat de conserveringsfunctie maar liefst twee uur werkt. Op die manier blijft de prachtige kristalstructuur van jouw heerlijke ijs goed behouden.

Tot slot moet ik ook toegeven dat het reinigen van deze ijsmachine erg makkelijk gaat. Sommige onderdelen kan je in de vaatwasser steken, andere moet je even met de hand schoonmaken. De verwijderbare emmer van deze Magimix ijsmachine heeft een inhoud van maar liefst twee liter.

Deze Magimix ijsmachine kopen? Dat kan bij:

Bekijk op Coolblue Bekijk op Coolblue Bekijk op Bol.com Bekijk op Bol.com

 

#4 Domo DO9201I

Voordelen
 • Kwalitatief toestel
 • Prijs kwaliteit verhouding
 • Handig in gebruik
Nadelen
 • Redelijk groot

Domo is goed vertegenwoordigd in onze top 5 beste ijsmachines, want ook de vierde plaats is weggelegd voor een Domo toestel. Het voordeel van Domo ijsmachines, is dat je veel waarde krijgt voor het geld dat je erin steekt. Met deze ijsmachine maak je heerlijk roomijs, softijs en zelfs een heerlijke sorbet. Met een bereidingstijd van één uur, is het toestel net zo snel als de andere.

Domo ijsmachine
Bron: Coolblue.be

Dit is geen professionele ijsmachine, maar ze kan wel worden gebruikt door verschillende mensen. Deze Domo ijsmachine zou ideaal staan in elke huiselijke keuken, bij hobbykoks of zelfs in de kookclub. Dankzij een emmer-inhoud van maar liefst twee liter, maak je voldoende ijs in één keer. Uiteraard beschikt ook dit toestel, net als de andere Domo ijsmachine, over een functie om het ijs na de bereiding koel te houden.

Wat me echt opvalt aan dit toestel, is dat het reinigen erg makkelijk gaat. Ik ben trouwens niet de enige die dat vindt, want ook in de reviews die andere klanten op Coolblue.be hebben geplaatst, lees je erover.

Deze zelf koelende ijsmachine beschikt eveneens over een stevige behuizing. Het toestel is gemaakt van stevige en kwalitatieve materialen en het ziet er bovendien ook nog eens erg goed uit. Het display is vrij beperkt, maar je kunt er alles op terugvinden wat je nodig hebt.

Wil je graag deze ijsmachine nog eens bekijken op de productpagina? Of wil je deze DOMO ijsmachine meteen bestellen? Dan kan je dat doen bij volgende winkels:

Bekijk op Coolblue Bekijk op Coolblue Bekijk op Bol.com Bekijk op Bol.com

 

#5 Sage the Smart Scoop

Voordelen
 • Veel soorten ijs
 • Kwalitatief toestel
 • Opkomend merk
Nadelen
 • Inhoud slechts 1 liter

De laatste ijsmachine die ons wist te overtuigen, is deze zelf-vriezende Sage the smart scoop ijsmachine. Het merk is misschien iets minder bekend, maar dat wil niet zeggen dat dit toestel moet onderdoen voor de Boretti ijsmachine of een apparaat van Domo. Ook dit apparaat van Sage is erg kwalitatief, waardoor het zeker in aanmerking komt wanneer je een ijsmachine wil kopen.

Sage ijsmachine
Bron: Coolblue.be

Met deze ijsmachine kan je heerlijke sorbet maken, maar evengoed frozen Yoghurt. Beide soorten ijs zijn erg lekker in de zomer, maar ook in de winter worden ze door menig liefhebber gesmaakt. Daarnaast kan je er ook Gelato of eenvoudig roomijs mee maken.

Deze ijsmachine lijkt misschien op het eerste zicht iets moeilijker te bedienen dan de andere ijsmachines, maar het is veel makkelijker dan het lijkt. Van zodra je ermee weg bent, loopt alles erg vlot. Daarenboven is ook de bijgeleverde handleiding er uitgebreid, zodat je alles snel kunt leren.

Wat de prijs betreft, kost deze zelfvriezende ijsmachine maar net iets meer dan de Domo ijsmachines, en toch nog steeds minder dan het Boretti toestel op onze lijst. Hoewel het merk misschien minder bekend is, zou ik toch zeker durven aanraden om een kijkje te nemen naar dit toestel. De reacties van andere klanten zijn namelijk echt lovend, dus waarom zou je nog twijfelen.

Het toestel is geschikt voor iedereen die thuis graag vers ijs wil bereiden. Het kan zowel gebruikt worden door gezinnen, als door hobbykoks en kookclubs. Het enige nadeel, is dat deze machine slechts een inhoud heeft van 1 liter. Dat is meteen ook de reden waarom ze maar op de vijfde plaats staat.

Deze ijsmachine is te koop op:

Bekijk op Coolblue Bekijk op Coolblue

 

Waarop moet je letten bij het kopen van een ijsmachine?

Een ijsmachine kopen is natuurlijk niet iets wat je dagelijks doet. Wanneer je dus zeker wilt zijn dat je een kwalitatief toestel aankoopt, kan het goed zijn om je te laten bijstaan. Wij willen je graag helpen met het maken van je keuze. Daarom zal ik je hier uitleggen waarop je moet letten bij het kopen van een ijsmachine.

Zelf-vriezend of niet?

Er zijn twee soorten ijsmachines. De ene soort beschikt over een ingebouwd koelelement, waardoor het toestel ook zelf het ijs kan koelen. De andere soort beschikt echter niet over een eigen koelelement, zodat je het toestel in een extra diepvries moet plaatsen.

Vroeger zag je dit wat vaker voorkomen, omdat zelf-vriezende ijsmachines veel duurder waren. Een zelf-vriezend toestel werd zelfs vaak als een professionele ijsmachine aanzien. De laatste jaren is de technologie echter zo snel verbeterd, dat de prijzen van zelf-vriezende toestellen enorm zijn gedaald.

Ik raad je in elk geval aan om te kiezen voor een toestel dat zelf-vriezend werkt. De andere toestellen kunnen wel leuk zijn, maar je zult al snel opkijken tegen het gedoe dat erbij komt kijken. Een zelf-vriezende ijsmachine zorgt voor veel meer gebruiksgemak en dus ook voor meer plezier bij het koken.

Ijs

Mogelijkheden

Een tweede belangrijk detail waar je op moet letten bij het kopen van een ijsmachine, zijn de mogelijkheden van het toestel. Sommige mensen denken dat je met gelijk welke ijsmachine, elke soort ijs kunt bereiden. Jammer genoeg is dat niet het geval, want elke soort ijs wordt op een andere manier bereid.

Roomijs, softijs en Gelato, drie verschillende soorten ijs, die op een heel andere wijze moeten worden gemaakt. Sorbet en frozen Yoghurt, nog maar eens twee andere soorten die een heel andere bereidingswijze vergen. Niet elke ijsmachine kan dezelfde soorten ijs maken, dus het is belangrijk om ze onderling goed te vergelijken.

Probeer om te beginnen voor jezelf uit te maken, welk type ijs je graag zou kunnen maken. Denk daarbij vooral aan waarvoor je de machine wilt gebruiken. Is het vooral om een ijsje voor de kinderen te kunnen maken? Dan zullen roomijs en softijs de belangrijkste types zijn. Is het daarentegen eerder om te gebruiken als hobbykok? Dan zal sorbet waarschijnlijk ook een belangrijke rol spelen. Frozen yoghurt heeft op zijn beurt weer een totaal andere smaak. Sommigen kunnen er niet genoeg van krijgen, maar anderen lusten het helemaal niet.

Inhoud en bereidingstijd

Een derde belangrijke parameter, is de inhoud van de ijsemmer. Wil je enkel ijs kunnen maken voor jouw gezin? Dan zal 1 liter wel al voldoende zijn. Is het daarentegen de bedoeling om voor een tiental mensen te koken? Dan kan je maar beter een toestel nemen met een ijsemmer-inhoud van 2 liter.

Samen met de inhoud, moet je ook rekening houden met de bereidingstijd van de toestellen. Er zijn namelijk ijsmachines op de markt, waarmee je ijs kunt maken op 30 minuten, maar er zijn ook toestellen waarbij het één uur duurt. Uiteraard geldt: hoe meer ijs je maakt, des te langer het zal duren.

Ook hier weer moet je je afvragen waarvoor de machine zal dienen. Wil je graag een eigen ijssalon openen? Dan heb je echt wel een professionele ijsmachine nodig, want dan moet je veel grotere hoeveelheden in één keer kunnen draaien.

Wat ook handig kan zijn, is een ijsmachine waarbij een extra uitneembare emmer wordt geleverd. Zo kan je makkelijk al jouw ingrediënten al klaarzetten, terwijl de machine nog een andere soort ijs aan het maken is. Op die manier verlies je niet al te veel tijd met het wachten.

Zelf ijs maken zonder ijsmachine ook mogelijk?

Er zijn veel mensen die zich afvragen, of je wel echt een ijsmachine nodig hebt om ijs te maken. Kan je niet gewoon zelf ijs maken zonder ijsmachine? Wel, ik moet zeggen dat het zeker en vast mogelijk is, maar het is niet zo eenvoudig als het klinkt.

Aan de ene kant zal je veel langer bezig zijn met het bereiden van jouw ijs, wanneer je geen machine gebruikt. Aan de andere kant, zal de structuur van het ijs ook veel minder egaal zijn dan de structuur van ijs dat je hebt gemaakt met een ijsmachine.

Wanneer je ijs gaat maken zonder ijsmachine, dan begint alles met het maken van een basismengsel. Je voegt alle benodigde ingrediënten bij elkaar en je mengt ze zo egaal mogelijk. Vervolgens moet je dat mengsel uitstorten in een schaal, die je nadien in de diepvriezer moet plaatsen. Tot zover het eenvoudigste gedeelte, want nu volgt het meeste werk.

ijsje in potje

Vanaf nu zal je namelijk om het halfuur, het ijs opnieuw uit de vriezer moeten nemen. Haal het de schaal er even uit en laat ze lichtjes ontdooien, zodat je er weer kunt in roeren. Vervolgens roer je jouw mengsel goed door elkaar, en plaats je het opnieuw in de vriezer. Dit proces moet je een zes- tot achttal keer herhalen, totdat je een mooie structuur hebt gekregen. Van zodra dat klaar is, moet je het ijs nogmaals 12-24 uur in de diepvriezer plaatsen, zodat het helemaal kan uitharden.

Er is echter nog een nadeel verbonden aan ijs maken zonder machine. Zo kun je zelf nog wel vrij eenvoudig roomijs maken, maar softijs of sorbet is een heel stuk moeilijker. Bij een ijsmachine hoef je enkel een andere knop in te duwen, maar met de hand is het veel moeilijker, of zelfs bijna onmogelijk.