Beste wijnklimaatkast – Onze top 3 wijnkoelkasten

beste wijnkoelkast

#publiciteit

Goede wijn wordt beter met de jaren, althans geldt dat niet voor wijn die op de verkeerde manier wordt bewaard. Om ervoor te zorgen dat jouw favoriete wijnen langer lekker blijven, kan je best gebruik maken van een wijnklimaatkast.

Wie verstand heeft van wijn, heeft daarom nog geen verstand van wijnkoelkasten. Er zijn heel wat zaken waar je rekening mee dient te houden. Bovendien is het aanbod de laatste jaren ook enorm gegroeid, waardoor je misschien niet op de hoogte bent van de laatste nieuwigheden. Daarom gaan wij samen met jou op zoek naar de beste wijnklimaatkast.

Wat is een wijnklimaatkast?

De meeste wijnen moeten worden bewaard op een temperatuur die tussen de 11 à 13 graden ligt. De constante temperatuur is noodzakelijk voor een optimale bewaring. Bovendien is het erg belangrijk dat de wijnen zo min mogelijk in aanraking komen met trillingen. Daarnaast speelt ook de intensiteit van het licht, dat op de flessen invalt, een belangrijke rol voor het verouderingsproces.

De beste wijnklimaatkast zorgt ervoor dat jouw wijn altijd op een ideale temperatuur is om geserveerd te worden. Daarenboven zorgt ze er ook nog eens voor, dat het verouderingsproces trager verloopt. Een wijnklimaatkast is dus eigenlijk niets meer, dan een koelkast die speciaal gemaakt is om wijnflessen te bewaren. De vraag: “hoe werkt een wijnklimaatkast” is dan ook niet moeilijk te beantwoorden, want ze werkt net zoals een gewone koelkast. Je stelt de ideale temperatuur in en je plaatst er jouw flessen in. Meer hoef je niet te doen!

Sommige mensen vragen zich dan ook af of ze wel echt een wijnklimaatkast nodig hebben. Gezien het feit dat een kwalitatieve wijnfrigo wel wat geld kost, zouden ze liever een plank in hun Amerikaanse koelkast vrijmaken om wijn te bewaren. Ik kan je echter zeggen dat zoiets geen goed idee is. Jouw gewone koelkast heeft niet de ideale temperatuur om wijn te bewaren. Koelkasten worden trouwens ook regelmatig geopend, waardoor er veel licht op de flessen invalt.

Wie zijn wijn op een goede manier wil bewaren, moet een wijnklimaatkast of een inbouw wijnkoelkast kopen. Wij hebben verschillende wijnkoelers voor je bekeken en hebben zo een top 3 beste wijnklimaatkasten opgesteld.

De 3 beste wijnklimaatkasten op een rijtje

 1. Liebherr WKR 4211-22 (Coolblue.be): Beste wijnklimaatkast prijs kwaliteit
 2. Haier WS53GDA (Bol.com): Beste koop wijnkoelkast
 3. BODEGA43 B4340 (Bol.com): Beste wijnklimaatkast inbouw

#1 Liebherr WKr 3211-22

 • Aantal flessen: 164
 • Aantal temperatuurzones: 1
 • Type plaatsing: Vrijstaand
 • Breedte X diepte X hoogte: 60 cm X 73,9 cm X 135 cm

Heb je zelf een tamelijk grote wijncollectie? Dan is deze Liebherr wijnklimaatkast volgens ons de absolute topper. Deze wijnkoelkast heeft ruimte voor maar liefst 164 flessen, die je kunt verdelen over 3 planken. De planken zijn gemaakt van mooi hout en ze zijn in te delen zoals jij dat wenst.

Liebherr WKr 3211-22
Bron: Coolblue.be

De temperatuur van deze wijn frigo is makkelijk in te stellen. Dit doe je bovenaan via de knoppen. In de handleiding staan alle handelingen nauwkeurig beschreven, zodat je niet hoeft te knoeien.

Deze wijnklimaatkast beschikt over slechts één temperatuurzone, dus ze is niet geschikt om zowel rode, als witte wijn tegelijk te bewaren. Sommigen vinden dit een nadeel, maar je moet jezelf natuurlijk de vraag stellen of dat nuttig is als je een grote collectie wilt uitbouwen. Om alles ordelijk te houden, ben je hoe dan ook beter af met twee afzonderlijke wijnkoelkasten.

Deze Liebherr wijnklimaatkast beschikt over trillingsdemping en over een aangepaste luchtvochtigheid. Bovendien zit er ook nog een koolfilter in, zodat nare geurtjes geen kans krijgen. Deze wijnbewaarkast is jammer genoeg niet voorzien van een UV filter. Het is dan ook aan te raden om hem niet op een plaats te zetten waar veel zonlicht binnenkomt. Bovendien moet je ook rekening houden met de vereiste omgevingstemperaturen.

Deze wijnklimaatkast stelt echt alles in het werk om het verouderingsproces van jouw exclusieve wijnen tegen te gaan. We zijn er dan ook helemaal van overtuigd dat dit prijs kwaliteit de beste grote wijnkast is.

Bekijk op Coolblue Bekijk op Coolblue

 

Voordelen
 • Grote wijnklimaatkast
 • Zeer stil
Nadelen
 • Je kunt geen witte en rode wijn samen bewaren in deze kast

 

#2 Haier WS53GDA

 • Aantal flessen: 53
 • Aantal temperatuurzones: 2
 • Type plaatsing: Vrijstaand
 • Breedte X diepte X hoogte: 50 cm X 54 cm X 127 cm
Haier wijnklimaatkast
Bron: Bol.com

Ben je toch eerder op zoek naar een wijnkoelkast met 2 temperatuurzones? Dan is Deze Haier wijnklimaatkast misschien beter geschikt voor jou. Volgens ons is dit trouwens de beste koop wijnklimaatkast van dit moment, dus je kunt er maar beter even naar kijken.

Deze wijnklimaatkast is een heel stuk kleiner dan het vorige model, waardoor ze slechts plaats biedt voor 53 flessen. Daartegenover staat wel dat je de mogelijkheid hebt, om zowel witte, als rode wijnen te bewaren in dezelfde kast.

Ook deze Haier wijnklimaatkast is gemaakt van een uitstekende kwaliteit. De stevige behuizing zorgt ervoor dat trillingen worden gedempt, nog voor ze bij de flessen raken. Ook heeft dit glas een UV-werende werking, zodat de mooie smaak kleur en smaak behouden blijft.

In deze wijnkast liggen maar liefst 8 eikenhouten planken. Door de binnenverlichting is het trouwens veel makkelijker om een bepaalde fles wijn terug te vinden. Zo hoef je niet nodeloos meerdere flessen vast te nemen, waardoor je opnieuw trillingen kunt vermijden.

Gezien het feit dat dit een vrijstaande wijnklimaatkast is, speelt de afwerking ook een belangrijke rol. Bij deze Haier wijnkoelkast zit dat zeker goed, mede dankzij het strakke ontwerp. Dit is zonder twijfel de beste koop wijnklimaatkast op dit moment.

Bekijk op Coolblue Bekijk op Coolblue OF Bekijk op Bol.com Bekijk op Bol.com

 

Voordelen
 • Veel ruimte
 • Prima prijs-kwaliteit verhouding
 • Twee temperatuurzones
Nadelen
 • Tot nog toe geen nadelen ontdekt

 

#3 BODEGA43 B4340

 • Aantal flessen: 40
 • Aantal temperatuurzones: 2
 • Type plaatsing: Inbouw wijnklimaatkast
 • Breedte X diepte X hoogte: 59,5 cm X 57,3 cm X 82 cm
Bodega43 wijnkoelkast
Bron: Bol.com

De derde beste wijnkoeler bleek dit toestel van Bodega43 te zijn. Bodega komt uit het Spaans en wordt meestal gebruikt om een wijnwinkel te benoemen. In vergelijking met de toestellen die we eerder besproken hebben, is dit een inbouw wijnklimaatkast. Deze kast zou perfect staan in iedere keuken, maar is zelfs geschikt voor professioneel gebruik.

Het glas in de deur is gemaakt van drie lagen, zodat er zo weinig mogelijk koelte verloren kan gaan. Uiteraard is ook het glas van deze Bodega43 wijnkoelkast UV werend. De behuizing is erg stevig en is tevens zo gemaakt dat ze schokken weet te absorberen en te dempen.

Wat het formaat betreft, is deze wijnkoeler iets kleiner dan de andere modellen. In feite is dat ook logisch, want meestal wordt een wijnklimaatkast inbouw onder een werkblad geplaatst. Toch biedt deze kast nog een mooie ruimte voor 40 heerlijke wijnflessen. Deze professionele wijnkoelkast is tevens voorzien van twee temperatuurzones. Je kunt de temperatuur instellen tussen de 5 en 20 graden Celsius.

Standaard worden er 5 schappen voorzien, zodat je de flessen niet op elkaar hoeft te stapelen. Je kunt ze allemaal netjes op een apart schap leggen.

Bekijk op Bol.com Bekijk op Bol.com

 

Voordelen
 • Handige binnenverlichting
 • Flessen moeten niet gestapeld worden
 • Inbouw
Cons
 • Beperkte grootte

!! Let bij het kopen van een wijnklimaatkast zeker op de minimaal vereiste omgevingstemperatuur. Stel dat je de wijnkoelkast in een tuinhuis wilt plaatsen, waar het soms kan vriezen, dan zou de wijnklimaatkast moeten opwarmen in plaats van afkoelen. Daarom moet je de meeste wijnkasten op een plaats zetten waar het ALTIJD minimaal 10 graden is.

 

Waarop letten bij het kopen van een wijn klimaatkast?

Welke wijnklimaatkast kopen een goed idee is? Jij bent de enige die het weet. Wij kunnen onmogelijk weten wat jouw noden zijn. Het enige dat we kunnen doen, is jou advies geven. Vandaar dat we ook nog even zullen overlopen, waar je op moet letten bij het kopen van een klimaatkast voor wijn.

Grootte: Vrijstaande of inbouw wijnklimaatkast

Een van de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij het kopen van een koelkast voor wijn, is de grootte. De inhoud van de wijnkast is namelijk erg bepalend voor het aantal flessen dat je erin kunt bewaren.wijn

Het is niet meer dan logisch, dat een inbouw wijnkast minder ruimte voorziet dan een vrijstaande wijnkast. Een wijnkast om in te bouwen staat namelijk altijd onder een werkblad of onder de bar. Als het gewoon voor thuis is, dan zal je waarschijnlijk meer hebben aan een grotere vrijstaande wijnkast. Ook zijn er veel gezinnen die beiden in huis halen. Ze kopen een inbouw wijnkoelkast voor in de keuken en een vrijstaand model voor in hun berging.

Waar je vast en zeker ook rekening wilt mee houden, is het aantal planken. Sommige mensen hebben namelijk een hekel aan het stapelen van flessen. Hoe meer planken er in de wijnkast zitten, hoe makkelijker je ze apart kunt leggen.

Temperatuurzones wijnkoelkast

Een andere belangrijke factor waarmee je rekening moet houden, is het aantal temperatuurzones die voorzien zijn in de wijnkoelkast. Wanneer je een wijnkoelkast koopt met slechts één temperatuurzone, dan wil dat zeggen dat de temperatuur in die klimaatkast overal gelijk zal zijn.temperatuurzones wijnkoelkast

Aan de andere kant zijn er ook wijnkoelkasten met twee temperatuurzones. Bij zo’n kast kan je boven een andere temperatuur instellen dan beneden. Dit kan vooral handig zijn, als je een liefhebber bent van zowel witte, als rode wijn. Het is namelijk zo dat een witte wijn koeler moet worden bewaard dan de rode wijn. Vandaar ook dat je een rode wijn nooit in de gewone koelkast mag plaatsen.

Luchtvochtigheid

Bij de bespreking van de drie beste wijnkasten, heb ik het er nog niet echt over gehad. Toch is het belangrijk om ook op de luchtvochtigheid instellingen te letten. Om een wijn goed te bewaren, moet de luchtvochtigheid ook hoog genoeg zijn. Dat vocht zorgt er namelijk voor dat de kurk niet gaat uitdrogen, waardoor de wijn veel langer zijn smaak zal behouden.Luchtvochtigheid wijnklimaatkast

De luchtvochtigheid van een wijnkoelkast mag echter niet worden verward met de koolstoffilter. Die dient om ervoor te zorgen dat er geen vieze geurtjes kunnen ontstaan binnen in de kast. Deze filter heeft daarentegen niets te maken met de vochtigheid.

Conclusie

We hopen dat we je hiermee voldoende geïnformeerd hebben, zodat een wijnkast kopen nu veel makkelijker zal gaan. Ben je er nog niet helemaal aan uit? Lees dan zeker nog eens onze beschrijvingen van de drie beste wijnkoelkasten.

De Liebherr WKR 4211-22 wijnkast was onze absolute favoriet, omwille van de vele ruimte die je erin hebt. Het bewaren van 200 wijnflessen was nog nooit zo makkelijk. Heb je toch niet zo’n grote kast nodig en wil je liever een wijnklimaatkast met twee temperatuurzones? Dan kan je misschien beter voor de Haier WS53GDA gaan. Tot slot is er de Bodega43 koelkast voor iedereen die op zoek is naar een inbouw wijnklimaatkast met twee temperatuurzones.

Je kunt via de knoppen ook doorklikken naar de productpagina van gekende webshops. Zo kan je makkelijk een Coolblue wijnklimaatkast bestellen, of kan je een kijkje nemen bij onze partner Bol.com.

Niet op zoek naar een wijnkoelkast, maar wel naar een koel-vriescombinatie?