Beste vacuümmachine voor thuis – Top 5 vacumeermachines

vacuummachine

#publiciteit

Ben je op zoek naar jouw eigen vacuümmachine voor thuis? Je zou het op het eerste zicht misschien niet denken, maar zo’n toestel is breed inzetbaar in de keuken.

Het is alleen niet zo makkelijk om een goede vacumeermachine te vinden, want er zijn zoveel verschillende toestellen op de markt. Je hebt de standaard vacuümmachine voor thuis, maar evengoed bestaan er professionele vacumeermachines. Deze laatste worden ingezet in tal van bedrijven zoals bijvoorbeeld horeca, slagerijen en zoveel meer.

Een vacumeermachine kopen vereist enige kennis, dus daar gaan wij jou bij helpen. In dit artikel vind je onze top 5 beste vacuümmachines voor thuis.

Hoe werkt een vacuümmachine?

Iedereen kent het woord vacumeren ondertussen wel. Vroeger was het een techniek die enkel en alleen werd gebruikt door bijvoorbeeld groothandels in verse producten. Lang geleden bestonden er ook al zakken waarin je jouw kledij praktisch vacuüm kon bewaren. Je moest dan de stofzuigerslang bevestigen op een speciaal ventiel, waardoor alle lucht er kon worden uitgezogen. Op die manier kon je voorkomen dar er bijvoorbeeld nog beestjes in achterbleven.

Een vacuümmachine werkt eigenlijk veel eenvoudiger dan je zou denken. In feite zijn er twee grote opdrachten die door de machine moeten worden volbracht. In de eerste plaats moet de machine alle lucht uit de plastic zak zuigen. Op die manier is het voedsel of wat dan ook luchtledig verpakt. In de tweede plaats moet de machine er ook voor zorgen dat de zak vacuüm blijft. Daartoe wordt de kant met de opening dichtgelast, zodat er geen verse lucht in kan.

Veel mensen denken dat een vacumeermachine meer inhoud, maar eigenlijk is het niets anders dan een zuiger en een lasapparaat in één. Om etenswaren vacuüm te kunnen verpakken, moet je natuurlijk wel over speciale vacuümzakken beschikken. Je kunt namelijk niet zomaar een diepvrieszakje gebruiken.

Top 5 beste vacuummachines

 1. Solis Vac Prestige 575 (Coolblue.be) – Beste vacuümmachine
 2. Foodsaver Vacumeermachine V2860 (Bol.com) – Beste vacuümmachine prijs kwaliteit
 3. Solis Vac Basic 576 (Coolblue.be) – Beste koop vacumeermachine
 4. Princess 492967 (Bol.com) – Goedkope vacuümmachine voor thuis
 5. KitchenBrothers Vacumeermachine (Bol.com) – Opkomend merk

#1 Solis Vac Prestige 575

Onze favoriete vacumeermachine is zonder twijfel de Solis Vac prestige 575. Dit sealapparaat beschikt gewoonweg over zoveel mogelijkheden, zodat het perfect zou kunnen worden gebruikt in een restaurantkeuken. Toch is deze vacuümmachine voor thuis gemaakt.

Solis Vac prestige 575 coolblue
Bron: Coolblue.be

Het toestel is niet al te groot, waardoor het weinig plaats inneemt op de keukenkast. Daarenboven is deze Solis vacuümmachine erg makkelijk op te bergen door zijn compacte vorm. Het moderne design van deze machine is eveneens mooi meegenomen.

Met de Solis vacuüm machine kan je zowel droog als vochtig voedsel vacuüm verpakken. Dat is een groot voordeel, want de meeste goedkopere toestellen zijn enkel geschikt om droog voedsel te verpakken. Er is een lekbakje voorzien, zodat het overtollige vocht netjes kan worden opgevangen. Ben je klaar met de machine? Dan hoef je het lekbakje niet zelf uit te wassen, want het mag gewoon mee in de vaatwasser.

De beste vacuüm-verpakkingsmachine beschikt uiteraard ook over meerdere standen. Zo heb je een aparte stand om delicate producten zoals vis te verpakken. Je kunt het toestel gebruiken in combinatie met vacuüm zakken, maar ook in combinatie met een speciale voorraaddoos. De bijhorende dozen worden jammer genoeg niet standaard meegeleverd, maar je kunt ze wel zelf bestellen.

Wat de meesten ook erg fijn vinden, is dat dit toestel snel klaar is voor gebruik. Bovendien zijn de gebruiksaanwijzingen duidelijk, dus is het heel makkelijk om ermee te leren werken.

Bekijk op Coolblue Bekijk op Coolblue Bekijk op Bol.com Bekijk op Bol.com

 

Voordelen
 • Droge en natte voeding
 • Vacuümzakken, voorraaddoos…
 • Veilig voor delicate voeding
 • Mooi design
Nadelen
 • Nog geen ontdekt

#2 Foodsaver Vacumeermachine V2860

De beste vacuümmachine prijs kwaliteit is volgens ons dit toestel van het merk Foodsaver. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit merk voornamelijk bezig met het bewaren van voedsel.

Goedkoop is deze vaccuümsealer van Foodsaver niet, maar hij is zijn prijs wel waard. Dit apparaat zou niet misstaan in de keuken van hobbykoks, die graag hun verse producten willen bewaren. Ook voor wie graag wil experimenteren met slow coocking methoden, kan dit het ideale hulpmiddel zijn.

Het toestel is geschikt om te gebruiken in combinatie met vacuümzakken of rollen. Om het nog makkelijker te maken voor jou als gebruiker, is er een ingebouwde folie-houder voorzien. Daarnaast kan je ook speciale voorraaddozen kopen, die je kunt gebruiken in combinatie met deze vacuum machine.  Let er natuurlijk wel op dat je de juiste dozen gebruikt.

Het toestel beschikt net als het vorige ook over de mogelijkheid om zowel droog als nat voedsel te verpakken. Deze Foodsaver vacuümmachine beschikt bovendien ook over verschillende standen, zodat je de etenswaren optimaal kunt verpakken.

Omdat het toestel zelf redelijk groot is, heeft Foodsaver een intelligente oplossing bedacht. Zo kan je deze machine makkelijk opklappen wanneer je ze niet gaat gebruiken. Zo neemt ze veel minder plaats in in jouw keuken.

Bekijk op Bol.com Bekijk op Bol.com

 

Voordelen
 • Houder voor vacuümfolie
 • Meerdere standen
 • Handig in gebruik
Nadelen
 • Niet spotgoedkoop

#3 Solis Vac Basic 576

Solis doet het erg goed met zijn vacuüm toestellen, want ook de derde plaats is weggelegd voor een Solis vacuümmachine. De Solis Vac Basic beschikt over minder mogelijkheden dan de prestige, maar het apparaat is dan ook veel goedkoper.

Solis vac basic
Bron: Coolblue.be

Laat ons beginnen met wat de machine wel heeft. In de eerste plaats, is het apparaat geschikt voor zowel droge voeding, als voor vochtige ingrediënten. Ook kan je deze machine eveneens aansluiten op een voorraaddoos en ze met behulp van een vacumeerslang vacuüm zuigen. Deze Solis vacuümmachine heeft een ingebouwde Seal-only functie, zodat je zakken ook kunt dichtlassen zonder ze vacuüm te zuigen.

Het nadeel van dit apparaat, zeker in vergelijking met de duurdere toestellen, is dat je druk niet kunt aanpassen naargelang de ingrediënten. Voor wie geen delicate producten wil verpakken, is dat waarschijnlijk geen probleem. Hobbykoks en mensen die bijvoorbeeld vis of fruit vacuüm willen bewaren, zullen echter wel gebaat zijn met die functie.

Bekijk op Coolblue Bekijk op Coolblue Bekijk op Bol.com Bekijk op Bol.com

 

Voordelen
 • Mooie prijs
 • Droge en vochtige voeding
 • Ook in combinatie met voorraaddoos
Nadelen
 • Niet geschikt voor delicate ingrediënten

#4 Princess 492967

Het vierde toestel op de lijst, is een Princess vacuümmachine. Heel wat gezinnen willen specifiek deze machine in huis halen, omdat ze erg goedkoop is. Wat haar specificaties betreft, zou ik ze eerder op de vijfde plaats hebben gezet, maar aangezien ze voor veel mensen perfect geschikt is, heeft ze toch de vierde plaats gehaald.

Prices vacuummachine
Bron: Coolblue.be

Met deze Princess vacumeermachine kan je verschillende soorten voedsel vacuüm verpakken. Het apparaat is eveneens geschikt om de zak enkel te sealen, zonder hem vacuüm te trekken. Laat het duidelijk zijn dat dit toestel zeer goed werkt, maar dat het minder geschikt is voor intensief gebruik.

Deze vacuümmachine beschikt jammer genoeg niet over een ingebouwde rolhouder, maar gezien de prijs van het toestel is dat ook logisch. Je kunt met behulp van een schaar de zakken makkelijk op maat knippen.

Op zich zijn de reviews over deze machine wel goed. Toch zou ik aanraden om dit toestel enkel en alleen te kopen indien je het niet dagelijks gaat gebruiken. In alle andere gevallen zou ik aanraden om voor een kleine meerkost te upgraden naar een van de andere vacumeermachines. Misschien ligt het aan het feit dat ik te veel gewoon ben, maar de andere toestellen zijn gewoon veel vlotter te gebruiken.

Bekijk op Coolblue Bekijk op Coolblue Bekijk op Bol.com Bekijk op Bol.com

 

Pros
 • Lage prijs
 • Sealen en vacuüm sealen
 • Vaak verkocht
Nadelen
 • Minder robuust

#5 KitchenBrothers Vacumeermachine

Van zodra je dit apparaat uit de verpakking haalt, zie je meteen het moderne zwarte design verschijnen. Smaken en kleuren verschillen, maar volgens mij is dit één van de mooiste vacumeertoestellen op de markt. Het toestel is tevens erg compact, waardoor je het makkelijk kunt opbergen in de meeste keukenkasten. Wat me ook meteen opviel, was het lichte gewicht van de machine. Aangezien het maar net iets meer dan één kilogram weegt, hoef je niet altijd te sleuren om het apparaat te verplaatsen.

KitchenBrothers Vacumeermachine
Bron: Bol.com

KitchenBrothers is in ons land misschien nog niet zo gekend, maar het is zeker een merk dat wint aan populariteit. Ze bieden mooie kwalitatieve toestellen aan, tegen een betaalbare prijs. Wanneer je online opzoek gaat naar reviews, lees je ook voornamelijk lovende commentaren.

Deze KitchenBrothers vacuümmachine is makkelijk te gebruiken en kan ingezet worden voor het verpakken van diverse etenswaren. Het toestel beschikt over vier standen, zodat je de mogelijkheid hebt om zowel vochtige als droge voeding te verpakken.

Er wordt een vacuümslang meegeleverd, zodat je ook voedsel in een bewaardoos kunt vacuüm zuigen. Het apparaat is zeer makkelijk schoon te maken en komt met een duidelijke en uitgebreide handleiding. Bovendien zitten er in de verpakking ook nog eens vijf vacuümzakken. Je krijgt werkelijk heel veel, voor een lage prijs. Net als de Princess vacuümmachine, werd ook dit toestel al regelmatig gekozen door gewone gezinnen.

Bekijk op Bol.com Bekijk op Bol.com

 

Voordelen
 • Mooi design
 • Erg lage prijs
 • Vier verschillende standen
Nadelen
 • Kan wat lawaai maken

Waarop moet je letten bij het kopen van een vacuümmachine?

Een vacuümmachine kopen is niet makkelijk hadden we je aan het begin verteld. Misschien heb je na de bespreking van de vijf beste vacumeermachines wel gemerkt dat er verschillende zaken zijn waarmee je rekening moet houden. We zetten de belangrijkste punten nog even op een rijtje.

Mate van gebruik

Hoe vaak wil jij jouw vacumeermachine gebruiken? Wil je dat slechts enkele keren per week doen, in het geval er iets over is? Of ben je van plan om dagelijks verse ingrediënten vacuüm te gaan verpakken. Welke machine voor jou het meest geschikt is, hangt echt af van de mate waarin je het toestel wilt gaan gebruiken.

Voor intensief gebruik, zal je beter een iets duurder toestel nemen, dat ook over meer gebruikersgemak beschikt. Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan een ingebouwde rolhouder voor de vacuümfolie.

Welke etenswaren wil je vacuüm bewaren?

Afhankelijk van wat je precies wilt gaan verpakken, kan het zijn dat je een ander toestel nodig hebt. Sommige vacuümmachines werken bijvoorbeeld in combinatie met zakken en folie, maar bij andere machines kan je ook een bewaardoos aansluiten via een vacuümslang.

Ook de voorziene standen kunnen daar een belangrijke rol bij spelen. Vlees heeft normaal gezien een stevige textuur. Daardoor zal een stuk vlees niet zo snel beschadigd raken door de drukverandering. Vis daarentegen is veel gevoeliger. Indien je graag regelmatig vis wilt gaan vacuüm verpakken, dan heb je nood aan een machine waarbij je de druk kunt regelen door middel van standen. Op die manier kun je voorkomen dat de vis uit elkaar valt.

Voordelen voedsel vacuüm verpakken

Wanneer je voedsel vacuüm verpakt, dan kun je het langer bewaren. Wanneer etenswaren in contact komen met lucht, dan zullen ze langzaamaan gaan rotten. Door ze te verpakken in een vacuüm zak, als het ware in het luchtledige, ga je dat proces tegen.

Men zegt wel eens dat sommige voedingsmiddelen tot 5 keer langer vers blijven wanneer ze vacuüm zijn verpakt. Je kunt er moeilijk een cijfer op plakken, want eigenlijk is dat verschillend per product. Bovendien moet je ook rekening houden met de periode voor het vacuüm verpakt was. Hoe lang was het reeds uit de originele verpakking? Heb je de producten in de koelkast bewaard? Al deze zaken hebben een invloed op de houdbaarheid.

Een ander voordeel van vacuüm verpakken, is dat je nadien de producten ook sous-vide kunt klaarmaken. Met deze Franse kookterm bedoelt men eigenlijk dat je het eten kunt klaarmaken in een warmwaterbad. Deze techniek wordt voornamelijk in de betere restaurants toegepast, omdat ze op die manier het eten gedurende een lange tijd, op een lage temperatuur kunnen laten garen.

Conclusie

Om voedsel langer te kunnen bewaren, is vacuüm verpakken nog altijd de beste techniek. Haal daarom snel de beste vacuümmachine in huis. Volgens onze test is de Solis Vac Prestige 575 de beste vacumeermachine die je op dit moment kunt kopen. We zijn ervan overtuigd dat onze top vijf zou moeten volstaan voor de meeste gezinnen.