Beste vaatwasser vrijstaand

Vaatwasser kopen

#publiciteit

Aangezien niemand graag afwast, is een kwalitatieve vaatwasser wel belangrijk. Een vaatwasser moet niet alleen jouw glazen, jouw Senseo onderdelen en servies reinigen, maar ook beschermen. Tegenwoordig zijn er zo veel afwasmachines te koop. Allemaal beschikken ze over andere functies, die voor de ene persoon al wat nuttiger zijn dan voor de andere. Net dat maakt het ook zo moeilijk om vrijstaande vaatwassers met elkaar te vergelijken.

Ik ben voor jou op zoek gegaan naar de beste koop vrijstaande vaatwasser. In dit artikel zal ik je vertellen waarop je moet letten bij het kopen van een afwasmachine. Daarna zal ik je mijn top 3 beste afwasmachines voorstellen, die ik heb gekozen op basis van grondige research.

Waarop moet je letten bij het kopen van een vaatwasser?

Voor je een afwasmachine aankoopt, is het natuurlijk wel belangrijk om te weten waarop je zeker moet letten. Iedereen zijn situatie is anders: de ene heeft een groot gezin, dan andere heeft weinig ruimte… Als deze factoren zorgen ervoor dat de beste vaatwasser voor iedereen anders is. Hier lees je meer over de eigenschappen van een vaatwasser die een rol kunnen spelen.

Stilte

Het is zo dat een afwasmachine veel processen moet doorlopen. Dat zorgt natuurlijk wel voor wat lawaai. Bij de ene afwasmachine is dat helaas beter hoorbaar dan bij de andere. De beste vaatwasser is goed geïsoleerd, waardoor het apparaat zo stil mogelijk is gemaakt. Afhankelijk van de plaats waar je de vrijstaande afwasmachine gaat zetten, is het belangrijker om hier rekening mee te houden. Beschik je over een ruime keuken en zit je daar enkel om te koken? Dan is absolute stilte waarschijnlijk niet zo belangrijk. Heb je daarentegen een open keuken die aan de woonkamer grenst, dan kan het lawaai van de vaatwasser storend zijn als je televisie probeert te kijken. Vandaar kan je best altijd rekening houden met het aantal decibel dat een bepaalde afwasmachine produceert.

Energiezuinigheid

Naast het feit dat een afwasmachine lawaai kan produceren, moet je ook rekening houden met het verbruik van de vrijstaande vaatwasser. Bij afwasmachines zijn er twee soorten verbruik van belang. Aan de ene kant is er het energieverbruik en aan de andere kant het waterverbruik. De laatste jaren is men er in geslaagd om vaatwassers zuiniger te maken op beide vlakken, maar toch is er nog een groot verschil tussen de toestellen die je kunt kopen. Vaak is een energiezuinige vaatwasser wel wat duurder dan een andere, maar op lange termijn verdien je dat geld zeker terug. Bij de vaatwassers die ik hieronder heb geselecteerd, heb ik ook zo veel mogelijk rekening gehouden met de zuinigheid van de apparaten.

Merken vergelijken

Hoewel veel merken soortgelijke vaatwassers leveren met ongeveer dezelfde specificaties, is er toch nog een groot verschil in kwaliteit. Merken als AEG, Bosch, Whirlpool en Siemens staan ongeveer op  gelijke hoogte. Miele daarentegen wordt vaak gezien als het koninklijke merk der huishoudtoestellen. Miele vaatwassers staan bekend om hun goede kwaliteit en duurzaamheid. De afwasmachines van Miele zijn zeker niet goedkoop, maar aangezien ze lang zouden moeten meegaan valt die prijs wel degelijk te verantwoorden. Bovendien heeft Miele de laatste jaren ook geprobeerd om enkele goedkopere toestellen op de markt te brengen.

Grootte

Nog een belangrijk aspect bij het kopen van een vaatwasser, is de grootte. Hoe groter jouw gezin, des te meer afwas je waarschijnlijk zult hebben. Een grotere vrijstaande afwasmachine is natuurlijk handig omdat je er meer tegelijk kan insteken, maar het verbruik ligt ook hoger dan bij een compacte vrijstaande vaatwasser.

Design

Tot slot kan je bij het kopen van een vrijstaande vaatwasser ook best rekening houden met het design. Aangezien een vrijstaande afwasmachine los in jou keuken zal staan, moet de stijl ook wel een beetje bij de rest van je keuken passen. Met een witte of lichtgrijze vaatwasser kan je meestal niet al te veel misdoen. Lichte kleuren passen goed in elk interieur.

Wat is de beste vaatwasser?

Nu je weet waar je zeker moet op letten wanneer je een vrijstaande vaatwasser gaat kopen, kan ik je mijn top 3 beste vrijstaande afwasmachine voorstellen. Bij het kiezen van deze toestellen, heb ik natuurlijk rekening gehouden met de belangrijke criteria als energiezuinigheid.

#1 Miele G 7100 SC BW

Voordelen
 • Energiezuinig
 • Kwalitatief
 • Beladingssensor
 • Optimaal droogresultaat
Nadelen
 • Basic uitstraling

Zoals ik daarnet al liet verstaan, staat een Miele vaatwasser gekend om zijn topkwaliteit. Miele toestellen worden gemaakt om een lange levensduur te hebben en worden daardoor door heel wat consumenten verkozen. Prijs kwaliteit is deze Miele G 7100 SC BW de beste vrijstaande vaatwasser die je op dit moment kunt kopen.

Miele vaatwasser
Bron: Coolblue.be

Qua energieverbruik heeft deze vaatwasser label C. Als je weet dat heel wat andere vaatwassers klasse D of slechter scoren, dan kan je opmerken dat deze Miele afwasmachine erg zuinig is. Uit een berekening van de Europese Unie is gebleken dat het jaarlijkse verbruik ongeveer 50 euro aan energie en water zal kosten. Daarvoor houden ze rekening met een gemiddeld gebruik van 280 vaatwasbeurten op een jaar.

Kan jij niet tegen vaatwassers die veel lawaai maken? Dan is deze Miele vaatwasser absoluut de beste keuze voor jou. Met slechts 43 decibel is het een van de stilste toestellen op de markt. Moet de vaat snel gebeuren? Dan zet je toch eenvoudigweg het quickwash programma van 58 minuten aan?

Deze Miele vaatwasser beschikt ook nog over andere handige functies. Zo wordt de deur bijvoorbeeld automatisch geopend na het beëindigen van het programma. Dat zorgt ervoor dat glazen en servies optimaal kunnen drogen. Ook maakt deze afwasmachine gebruik van een beladingssensor. Zo gebruik je nooit te veel water voor jouw hoeveelheid vaat.

Bekijk hem snel op de website van onze partner Coolblue.

#2 AEG FFB63700PM

Voordelen
 • Uiterst stil
 • Energieklasse D
 • Veel programma’s
Nadelen
 • Groot bestek kan niet altijd in besteklade

De tweede beste afwasmachine die een plaats op mijn lijstje verdiend, is deze AEG FFB63700PM vaatwasser. Net zoals het apparaat van Miele, heeft ook deze afwasmachine enkele nuttige functies. Zo wordt ook bij dit toestel de deur automatisch op een kier gezet na het voltooien van het programma. De ProClean technologie van AEG zorgt voor een extra schone vaat.

Ook beschikt deze AEG vaatwasser over een extra behoedzaam programma. Daarmee kan je jouw mooiste wijn- of likeurglazen voorzichtig wassen. Het intensieve programma gebruik je dan weer om borden of pannen eens goed te reinigen. Deze AEG vaatwasser heeft nog meer in zijn marge, want hij beschikt ook over een antibacterieel programma dat langer naspoelt. Het korte programma is ideaal voor wat bestek dat je snel opnieuw nodig hebt.

Deze vaatwasser beschikt over een klasse D label, wat betekent dat hij net iets minder zuinig is dan de Miele afwasmachine. Volgens dezelfde berekeningen van de Europese Unie, ben je aan dit toestel gemiddeld 60 euro per jaar kwijt aan water en energie. Al bij al is dit toch nog een best zuinig toestel.

Het geluidsniveau is wel een heel klein beetje beter dan de Miele vrijstaande vaatwasser. Deze afwasmachine produceert namelijk maar 42 decibel aan geluid. Het verschil is dus echt miniem, beide toestellen doen het goed. Wil je deze AEG vaatwasser nog eens bekijken op de productpagina van Coolblue?

#3 Bosch SMS6EDW06E

Voordelen
 • Erg stil + Extra stil nachtprogramma
 • Veel verschillende programma’s
 • Mooi design
Nadelen
 • Iets hogere energiekosten dan de andere twee

Tot slot heb ik gekozen voor een vrijstaande Bosch vaatwasser. Ook Bosch staat bekend omwille van zijn kwalitatieve producten. De derde plaats van mijn top 3 beste vaatwassers is dan ook weggelegd voor de Bosch SMS6EDW06E.

Bosch vaatwasser
Bron: Coolblue.be

Deze vaatwasmachine scoort erg goed op enkele cruciale factoren die ik hierboven heb besproken. Zo is het design van deze Bosch vaatwasser een van de mooiste die je op dit moment kunt kopen. Bovendien scoort het toestel ook heel goed op stilte. Met zijn 42 decibel, produceert hij slechts evenveel geluid als de AEG afwasmachine.

Ook wat het verbruik betreft scoort dit toestel met zijn klasse D label erg goed. Toch zijn de jaarlijkse kosten van zo’n 65 euro wel wat hoger dan die van de andere twee modellen. Dat is ook meteen de reden waarom deze vaatwasser pas op de derde plaats komt te staan.

Deze machine beschikt over heel wat verschillende programma’s: een behoedzaam programma om voorzichtiger om te springen met jouw vaat, een eco programma om minder te verbruiken en een intensief programma voor een perfect schoon resultaat. Ook beschikt deze vaatwasser over een extra stil nachtprogramma. Daardoor zal je ’s nachts niet gewekt worden door zijn lawaai. Deze machine beschikt ook nog over een beladingssensor, om er zeker van te zijn dat er niet meer water wordt gebruikt dan nodig is.

Wil je deze Bosch vaatwasser eens bekijken op de website van onze partner Coolblue?

Veelgestelde vragen over vaatwassers

Over vaatwassers zelf is er heel veel te vertellen. Daarom moeten we het niet enkel hebben over wat zijn de beste vaatwassers, maar ook over enkele vragen waarmee veel mensen zitten.

Hoe lang duurt een vaatwasser programma?

Heb je jezelf ook al eens afgevraagd hoe lang een vaatwasser programma duurt? Alles hangt natuurlijk af van de vaatwasser die je zelf hebt. Niet elk programma duurt zomaar even lang. Bovendien kan de duur van hetzelfde programma toch verschillend zijn tussen verschillende vaatwassers.

Gemiddeld genomen kan je stellen dat een vaatwasser programma zo’n 2 uur duurt. Natuurlijk zijn er uitschieters, want een snel-programma, duurt meestal maar 30 minuten. Een Eco vaatwasser programma, duurt daarentegen maar liefst vier uur. Bij het eco programma, wordt de vaat gedurende langere tijd op een lagere temperatuur gewassen. Daarnaast beschikken sommige vaatwassers ook nog eens over een speciaal programma, voor bijvoorbeeld speciale glazen. Gemiddeld duurt zo’n programma ook wat langer, zo’n 2,5 uur.

Hoe vaak zout bijvullen vaatwasser?

Hoe vaak je het zout in de vaatwasser moet bijvullen, hangt grotendeels af van twee factoren. De belangrijkste factor is natuurlijk de mate waarin je de afwasmachine gebruikt. De andere factor, is de hardheid van het water. Met hard water, wordt leidingwater bedoeld waar veel kalk in aanwezig is. Deze kalk kan ervoor zorgen dat jouw leidingen verstopt raken. Hoe meer kalk er in het water aanwezig is, des te vaker je zout zult moeten toevoegen. Voor de meeste mensen geldt dat ze éénmaal per half jaar zout zullen moeten bijvullen in de vaatwasser.

Tegenwoordig zijn de meeste vaatwassers uitgerust met een sensor die meet of er nog voldoende zout aanwezig is. Moet je extra zout toevoegen aan de vaatwasser? Dan zie je dat simpelweg op het display verschijnen.

Tot slot

Ik ben er echt van overtuigd dat de drie toestellen die ik voor jou heb uitgekozen, echte top producten zijn. Ik heb steeds rekening gehouden met de aandachtspunten die ik hierboven heb beschreven. Wanneer je wil kiezen voor een vaatwasser die van topkwaliteit zou moeten zijn, dan is een Miele afwasmachine (Coolblue.be) mogelijks een goede keuze. Ben je tevreden met een middenklasse vaatwasser, voor een iets lagere prijs? Dan kan je beter kiezen voor de machine van AEG of Bosch.