Beste Pistonmachine – Onze top 4 beste pistonmachines

espresso pistonmachine

#publiciteit

Wil je graag een pistonmachine kopen? Geen enkele koffie smaakt zo puur, als de koffie die je maakt met een pistonmachine. Dit komt omdat je gewoonweg zoveel kanten kunt uitgaan met het toestel. Koffie zetten met een pistonmachine is bijna hetzelfde als koken. Drie chefs kunnen eenzelfde maaltijd bereiden, maar afhankelijk van de gebruikte technieken zal het gerecht drie keer anders smaken.

Een pistonmachine kopen is niet altijd eenvoudig. Daarom gaan wij je in dit artikel op de goede weg helpen. We zullen de voor- en nadelen bespreken van een pistonmachine. Daarnaast zullen we het ook hebben over de beste pistonmachines die je op dit moment kunt kopen en over de aandachtspunten voor de aankoop.

Wat is een pistonmachine?

Een pistonmachine of barista machine is de Rolls Royce onder de koffiemachines. In vergelijking met filter koffiezetapparaat, is de smaak helemaal anders. Piston koffiemachine worden voornamelijk gebruikt in horecazaken, maar de laatste jaren vinden ze ook hun weg naar de thuiskeuken. Naast de volautomatische espressomachine, is de pistonmachine een van de bekendste toestellen op de markt.

Hoe werkt een pistonmachine vraag je je waarschijnlijk af. De beste espressomachine piston werkt helemaal anders dan een automatische machine. Je dient zelf de bonen te malen, al dan niet met behulp van een elektrische koffiemolen (Coolblue.be). Bij de betere luxe pistonapparaten is een bonen maalmachine ingebouwd. Nadien moet je de gemalen bonen in de portafilter goed aandrukken en vervolgens op de knop duwen om er heet water door te laten stuwen.

De voordelen van een pistonmachine zijn:

 • Je kunt zelf bepalen hoe grof of hoe fijn je de bonen maalt
 • Zelf bepalen hoeveel bonen je neemt
 • Bij sommige toestellen: bepalen met welke kracht je het water erdoor stuwt
 • Je hebt de smaak van de koffie dus helemaal zelf in de hand

De nadelen van een pistonmachine:

 • Meer werk dan bij een volautomatische espressomachine
 • Soms moet je een aparte koffiemolen aanschaffen

Naast het aankopen van een kwalitatieve pistonmachine, zal je ook nog goede koffiebonen in huis moeten halen. Het is de smaak van de bonen in combinatie met de kwaliteit van de koffiemachine, die de eindsmaak zullen bepalen. Laat ons beginnen bij het begin, eerst zullen we een kijkje nemen naar de drie beste espresso pistonmachines.

Onze top 4 beste pistonmachines

Afbeelding Product Bekijk de prijs op Bol.com of Coolblue.be
Sage pistonmachine Beste pistonmachine voor de echte thuisbarista Bekijk prijs

OF

Lees onze review

Beste kleine pistonmachine Bekijk prijs

OF

Lees onze review

Beste Goedkope pistonmachine Bekijk prijs

OF

Lees onze review

Delonghi pistonmachine Beste Pistonmachine prijs-kwaliteit pistonmachine Bekijk prijs

OF

Lees onze review

#1 Sage the Oracle Touch Black Truffel

Voordelen
 • Erg gemakkelijk te gebruiken
 • Topkwaliteit
 • Ingebouwde bonen-maalmachine
Nadelen
 • Waterreservoir niet afneembaar

Sage is het merk dat al meerdere bekroonde keukentoestellen op zijn naam heeft staan. Ze gaan nooit voor gewoon goed, maar ze proberen steeds de beste van de klas te worden en dat lukt ze ook. Het toestel is zo uitgebreid dat het niet alleen thuis kan worden gebruikt, maar ook in een klein restaurant. Met deze professionele pistonmachine maak je de lekkerste koffie voor jezelf en voor de gasten.

Gebruiksgemak

Ben jij iemand die graag een pistonmachine in huis zou willen halen, maar die geen zin heeft in extra werk? Dan heb je geluk, want deze pistonmachine combineert het beste van twee werelden. Je zou kunnen zeggen dat het de combinatie is van een automatische koffiemachine en een pistonapparaat. Het toestel zorgt er zelf voor dat de bonen worden gemaald en aangestampt. Daarnaast weet het apparaat perfect hoe hij melk moet opschuimen, dus jij moet enkel het kannetje eronder plaatsen.

Sage pistonmachine
Bron: Coolblue.be

Aangezien er een koffiemolen is ingebouwd, hoef je geen extra toestel meer op je kast te plaatsen. Via het touchscreen display, kan je zelf de koffie kiezen waar je naar verlangt. Met een druk op de knop weet deze Sage pistonmachine precies wat er moet gebeuren. De instructies zullen altijd op het scherm te zien zijn, zodat je niet kunt missen.

Een belangrijk punt voor een espresso pistonmachine, is het reinigingsgemak. Iedereen weet dat een koffiemachine wat onderhoud vraagt, dus je wilt toch wel dat zo’n reinigingsbeurt vlot verloopt. Bij deze machine zit ook dat helemaal goed. Je kunt de onderdelen heel eenvoudig demonteren, zodat je alles netjes kunt afwassen.

Het waterreservoir heeft een inhoud van maar liefst twee en een halve liter. Met die hoeveelheid water kan je veel kopjes vullen. Bovendien heb je ook de mogelijkheid om de temperatuur van het water zelf in te stellen.

Bouwkwaliteit

Ook wat de algemene kwaliteit betreft is de Sage The Oracle een fantastische pistonmachine. Het toestel is gemaakt van stevige en robuuste materialen, wat voor een lange levensduur zou moeten zorgen.

Te koop bij volgende vertrouwde webshops:

#2 SMEG ECF01CREU

Voordelen
 • Compact
 • Stoompijpje
 • Warmteplaat om tassen op te warmen
Nadelen
 • Geen ingebouwde bonenmaler

Ben je niet echt op zoek naar zo’n groot toestel? Wil je een kleine pistonmachine kopen die makkelijk op de keukenkast kan? Dan is deze Smeg pistonmachine waarschijnlijk beter geschikt voor jou. Dit toestel is daarenboven door ons verkozen als beste kleine pistonmachine voor thuis.

Smeg pistonmachine
Bron: Bol.com

Wat je vaak mist bij kleinere toestellen, is het stoompijpje. Deze Smeg pistonmachine is echter wel voorzien van een stoompijpje, zodat je ook het lekkerste melkschuim kunt maken. Ook het waterreservoir is met een inhoud van één liter groter dan andere producten binnen zijn soort. Je hebt de mogelijkheid om zelf een water temperatuur in te stellen, zodat de koffie net zo warm is als jij hem graag hebt. Ook heb je de mogelijkheid om je kopje voor te verwarmen, zodat de koffie minder snel afkoelt. Dat doe je door middel van de verwarmplaat bovenaan.

Koffie zetten met een pistonmachine hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Je kunt zelf kiezen of je koffie zet met behulp van gemalen koffie, of met pads. Je plaatst de juiste filter in de filterhouder en je duwt op het knopje. Even geduld en je koffie is klaar. Indien je graag een cappuccino wenst, dan kan je het kopje koffie op de verwarmplaat plaatsen en terwijl melk opschuimen in een kannetje.

Ook ben ik erg te spreken over de bouwkwaliteit van deze koffiemachine. Er zit een stand-by functie ingebouwd, zodat de pistonmachine na verloop van tijd automatisch wordt uitgeschakeld. Daarnaast is ook het waterreservoir uitneembaar, zodat je het makkelijk kunt bijvullen. Wat het onderhoud betreft moet je je geen zorgen maken. De meeste onderdelen, zoals het lekbakje zijn demonteerbaar. Op die manier kan je alles goed afwassen, zodat er geen vuilresten achterblijven.

Te koop bij volgende vertrouwde webshops:

#3 De’Longhi Dedica

Voordelen
 • Compact formaat
 • Stevig gebouwd
 • Dubbel thermoblok
 • Beste koop
Nadelen
 • Geen automatische ontkalking
 • Beschikt niet over een display

De’Longhi valt niet zomaar een merk te noemen wanneer het over koffie gaat. Ze maken sinds jaar en dag kwalitatieve koffietoestellen van verschillende types. Wanneer je er online naar op zoek gaat, vindt je onmiddellijk een heel aantal positieve commentaren. Bij De’Longhi weten ze duidelijk waarmee ze bezig zijn. Daarom zou ik dit toestel ook wel durven uitroepen als beste koop pistonmachine.

Delonghi pistonmachine
Bron: Coolblue.be

Deze De’Longhi Dedica is een erg goedkope pistonmachine. Het is net als de Smeg ECF01CREU een zeer compact toestel. Hoewel je misschien zou kunnen vrezen dat de kwaliteit van deze pistonmachine wat lager ligt, is dat toch niet het geval. De lage prijs lijkt me voornamelijk te verklaren doordat het aantal mogelijkheden van deze koffiemachine vrij beperkt is. Zo zit er bijvoorbeeld geen mechaniek in om de machine automatisch te ontkalken.

Toch kan je met dit toestel makkelijk een heerlijk kopje koffie zetten. Je maakt heerlijke koffie van gemalen koffiebonen, of net zo makkelijk van gewone pads. Dankzij het stoompijpje is het eveneens mogelijk om met deze goedkope espresso pistonmachine een cappuccino te bereiden. Het dubbele thermoblok zorgt ervoor dat je niet hoeft te wachten tot de koffie klaar is, om de melk op te schuimen.

Dankzij de verwarmde plaat bovenaan de machine, kan je ook met deze pistonmachine de kopjes voorverwarmen. Met dit apparaat maak je tot twee heerlijke koffies per zetbeurt. Nadien moet je de koffiebonen vervangen en dan kan je opnieuw twee kopjes zetten. Doordat deze machine beschikt over een één liter groot waterreservoir, hoef je niet telkens het water op te vullen. Wanneer dat wel nodig is, kan je dit makkelijk doen want het reservoir is uitneembaar.

Te koop bij volgende vertrouwde webshops:

#4 De’Longhi La Specialista EC 9335.M

Voordelen
 • Ingebouwde bonen-maalmachine
 • Bonenreservoir leeg-melding
 • Groot waterreservoir van 2 liter
Nadelen
 • Geen display

Ook het vierde toestel op mijn lijst is er eentje van De’Longhi. De De’Longhi pistonmachine La Specialista is zoals de naam het zegt een echte koffiespecialist. Mocht je geen budget hebben om de Sage The Oracle te kopen, dan is dit vast een mooie tweede keuze. Het is geen goedkoop toestel, maar ik ben er wel van overtuigd dat je waarde krijgt voor je geld. Daarom is dit volgens ons de beste pistonmachine prijs-kwaliteit.

Delonghi pistonmachine
Bron: Coolblue.be

De maalmachine van het toestel beschikt over verschillende sensoren. Daarom is deze koffiemachine in staat om steeds een consistent aantal bonen te nemen. Een extra leuke functie, die ik persoonlijk bij veel machines mis, is een alarmbelletje voor wanneer het reservoir bijna leeg is. De machine beschikt eveneens over een ingebouwde stamper, zodat je daar zelf geen werk meer aan hebt.

Deze pistonmachine met bonenmaler is niet voorzien van een display, maar aan de hand van de knoppen heb je wel de keuze uit drie recepten. Zo maak je zonder moeite een heerlijke espresso, een americano of een gewone lungo koffie. Ook zit er in deze machine een dubbel thermosysteem ingebouwd, zodat je een perfecte melkbereiding kunt maken.

Het apparaat is erg kwalitatief en stevig gebouwd, zodat je een lange levensduur kunt verwachten. Tevens is het erg makkelijk in gebruik en ook in onderhoud. De meeste onderdelen kan je demonteren om af te wassen. Bovendien is het toestel ook voorzien van een indicator, zodat je weet wanneer het lekbakje vol is. Je kunt jouw Delonghi pistonmachine makkelijk ontkalken met het bijhorende product. Dat is speciaal door De’Longhi samengesteld om een optimale werking van je machine te kunnen blijven garanderen.

Ik wil deze Delonghi pistonmachine review afsluiten, met de zeggen dat dit apparaat één van mijn absolute favorieten is.

Te koop bij volgende vertrouwde webshops:

Waarop moet je letten bij het kopen van een pistonmachine?

Op Coolblue een pistonmachine kopen is erg eenvoudig. Jij bestelt het gewenste apparaat en het wordt snel aan je deur geleverd. Ook bij Bol.com een pistonmachine kopen is kinderspel. Ik raad je aan om via bovenstaande knoppen de prijzen te vergelijken. Soms is er namelijk bij de ene verkoper een pistonmachine aanbieding en bij de andere niet.

koffiemolen ingebouwd of niet

Het verschil tussen een pistonmachine en een luxe pistonmachine, zit zich meestal in de bonenmaler. Bij de betere toestellen wordt zo’n bonen-maalmachine ingebouwd, terwijl je bij de goedkoper toestellen zelf nog een koffiemolen moet voorzien. Het grote nadeel daarvan is natuurlijk dat er meer ruimte wordt ingenomen in je keuken.

koffie

Bij de meeste toestellen is het echter wel mogelijk om naast gemalen bonen, ook pads te gebruiken. Je moet je alleen de vraag stellen of je daarvoor dan wel een pistonmachine nodig hebt. Je kunt namelijk voor nog minder geld ook een Senseo toestel met pads kopen.

Onderhoud aan de machine

Aangezien je koffie gaat maken met je toestel, zal je het ook moeten onderhouden. Bij de ene machine gaat dat echter wat makkelijker dan bij de andere. Een eerste belangrijk kenmerk voor het onderhoud van de pistonmachine, is welke onderdelen je kunt demonteren. Elk onderdeel dat je kunt losmaken is namelijk veel makkelijker af te wassen.

Daarnaast is er ook het lekbakje. Dat bakje zit onder de uitloop van de machine, om zo de druppels op de vangen, die nog zouden vallen als je tas al weg is. Sommige machines beschikken over een indicator die aangeeft of het lekbakje vol is. Je kunt je wel al inbeelden dat het niet zo handig is als je dat niet vooraf weet. Dan moet je er namelijk zelf elke keer aan denken om het te legen.

Tot slot is er nog het ontkalkingsproces. Na verloop van tijd kan kalkaanslag gevormd worden binnenin de leidingen van je koffiemachine. Wanneer de kalk zich gedurende langere tijd kan opstapelen, kunnen verstoppingen optreden. Vandaar dat het zo belangrijk is om je machine tijdig te ontkalken. Ook hier weer zijn er sommige machines die zelf aangeven wanneer het tijd is om te ontkalken, terwijl er ook andere toestellen zijn waarbij je daar zelf moet aan denken.

Pistonmachine of volautomaat, wat is het verschil?

Er zijn heel wat mensen die de aankoop van een koffiemachine overwegen, maar die niet goed weten of ze voor een pistonmachine of voor een volautomaat moeten gaan. Zoals de naam het al zelf zegt, doet een volautomaat alles automatisch. Daarbij hoef je geen gebruik te maken van een tamper en bovendien zit hier altijd een bonenmaler ingebouwd. Bij een pistonmachine heb je de keuze: of je koopt een pistonmachine met bonenmaler, of een zonder.

Bij pistonmachines zonder koffiemolen, zal je zelf de bonen nog moeten malen. Daarvoor kan je gebruik maken van een externe elektrische koffiemolen. Bovendien moet je bij pistonmachines ook zelf het melkschuim nog opschuimen via het stoompijpje. Er zijn heel wat volautomatische koffiemachines die wel beschikken over een melkreservoir, zodat je veel sneller een cappuccino kunt maken.pistonmachine of volautomaat

Elk nadeel heeft ook zijn voordelen natuurlijk. Sommige mensen zien een pistonmachine als extra werk, maar je kunt dan ook veel meer aanpassen aan de bereiding. Door koffie te maken met behulp van een pistonmachine, heb je gewoon veel meer in de hand. Je bepaalt zelf de maalgraad van de bonen, je bepaalt eveneens zelf hoe hard je de bonen aandrukt in de tamper. Al deze ingrepen lijken namelijk wel erg klein, maar toch kunnen ze de smaak van de koffie enorm beïnvloeden.

Wil je dus zelf experimenteren om nog betere koffie te zetten? Dan zal een pistonmachine het beste zijn voor jou. Wil je daarentegen vooral veel gebruiksgemak en zelf met je luie voetjes onder de tafel blijven zitten? Dan koop je beter een volautomatische espressomachine.

Conclusie

Afhankelijk van jouw voorkeuren en je beschikbare budget, heb je de keuze tussen diverse pistonmachines. Hopelijk heb je iets aan mijn pistonmachine review gehad, zodat je nu in staat bent om een weloverwogen keuze te maken. Gelijk of je voor het topmodel van Sage kiest of voor de Smeg pistonmachine, ik hoop dat je van je kop koffie geniet!