Beste oven – Onze top 4 beste ovens

Beste oven

#publiciteit

De beste oven kopen is geen kinderspel, maar het is wel een noodzakelijk iets. Een oven gebruiken we misschien niet elke dag, maar de kans is wel groot dat je er minstens éénmaal per week een gerechtje in klaarmaakt.

Een overheerlijke gebraden kip, een lekkere taart of krokante fishsticks, in de oven maak je vaak de lekkerste gerechten. Wij als Bourgondiërs weten wel hoe we moeten genieten van een lekkere hete maaltijd uit de oven. Om je te helpen bij jouw aankoop, heb ik de vier beste ovens voor je uitgezocht.

Waarom je een kwalitatieve oven nodig hebt

Een oven is een keukentoestel dat je regelmatig zult gaan gebruiken. Sommige mensen durven vandaag de dag nog steeds beweren dat een oven geen noodzakelijk apparaat is. Toch ben ik ervan overtuigd dat je een kwalitatieve oven nodig hebt. Zo kan je namelijk veel meer variatie brengen in de maaltijden die je bereid.

Met een oven kan je trouwens heel veel verschillende gerechten klaarmaken. Aan de ene kant zijn er maaltijden die je met alleen een oven kunt bereiden, zoals gebakken kip met krieltjes. Maar er zijn ook verschillende maaltijden waarvoor je zowel een inductie kookplaat, als een oven nodig hebt. Daarbij denk ik bijvoorbeeld aan het bereiden van een heerlijk stuk côte à los, of een mooi stuk zalm.

Aangezien je de oven regelmatig zult gaan gebruiken, is het wel belangrijk dat je meteen een goed toestel in huis haalt. Bovendien zal de kwaliteit ook mee bepalend zijn voor de levensduur van het apparaat.

Top 4 beste ovens op een rijtje

Omdat er nu zoveel verschillende toestellen op de markt zijn, is een oven kopen niet meer zo eenvoudig. Vandaar dat ik voor jou op zoek ben gegaan naar de vier beste ovens van dit moment. Ik heb ze eerst op een rijtje gezet en vervolgens heb ik ze allemaal uitgebreid besproken in een oven review.

Afbeelding Product Bekijk de prijs op Bol.com of Coolblue.be
Bosch CMG636BS2 Beste inbouw combioven: Bosch CMG636BS2 Bekijk prijs

OF

Lees onze review

AEG BPS33102ZM Beste inbouw oven: AEG BPS33102ZM Bekijk prijs

OF

Lees onze review

Bosch HBA534BS0 Beste koop inbouw oven: Bosch HBA534BS0 Bekijk prijs

OF

Lees onze review

Inventum OV466CS Beste vrijstaande oven: Inventum OV466CS Bekijk prijs

OF

Lees onze review

#1 Bosch CMG636BS2

De beste combi-oven die je op dit moment kunt kopen, is zonder twijfel deze Bosch CMG636BS2. De mogelijkheden van het toestel zijn gewoon zo uitgebreid, dat je van plezier zou beginnen koken.

Kenmerken:

Bosch HBA534BS0
Bron: Coolblue.be
 • Nisbreedte: 56 – 56,8 cm
 • Nishoogte: 45 – 45,5 cm
 • Nisdiepte: 55 cm
 • Functies: Grill, magnetron, oven
 • Maximale temperatuur: 300°C
 • Inhoud: 45 liter

Functies

Deze oven en magnetron in één beschikt over maar liefst 12 verschillende standen. Je kunt kiezen voor de standaard functies zoals hetelucht en grill, maar ook warm houden en servies voorverwarmen behoren tot de mogelijkheden. Houden jullie thuis van een lekkere Italiaanse pizza? Ook dan zit je goed met deze Bosch combi-oven, want hij beschikt ook over een speciale pizzastand.

Met een inhoud van 45 liter is dit een vrij standaard combi-oven, die in de gemiddelde tot kleine keuken past. Ook wat de bouwkwaliteit betreft, zit je met deze combi-oven zeker goed. Het apparaat is gemaakt van stevige en kwalitatieve materialen, die ook nog eens zorgen voor een mooi design.De deur beschikt over een softclose mechanisme, zodat die heel voorzichtig dicht gaat. Bovendien maakt deze combi-oven gebruik van een katalyse reinigingstoestel. Concreet wil dat zeggen dat het vet dat op wanden neerslaat, verbrandt wordt op een hoge temperatuur. Daardoor hoef jij enkel en alleen nog maar de roosters en de bodem af en toe te reinigen. Ook wordt het aangeraden om de glazen deur af en toe op te blinken.

Gebruiksgemak

Het eerste dat me opvalt bij deze inbouw combi-oven, is het gemak waarmee je alle instellingen regelt. De touch displays zijn erg makkelijk om te gebruiken en alle gegevens worden netjes weergegeven. Hoewel je zou verwachten dat het met 12 verschillende standen al snel een warboel wordt, is dat helemaal niet het geval.

Grill

Deze combi-oven werkt heel goed. Wanneer je één van de oven standen aan hebt staan, merk je dat alle warmte gelijkmatig wordt verdeeld. Een cake wordt dan ook overal gelijkmatig gebakken. Het is NIET zo, dat je langs de ene kant een aangebrand stuk hebt, terwijl de cake in het midden nog niet gebakken is.Daarnaast is ook zijn stilte een positief punt. Wanneer hij draait hoor je dat natuurlijk wel, maar het lawaai blijft op de achtergrond. Daardoor is het zeker niet storend.

Te koop bij volgende vertrouwde webshops:
Voordelen
 • Eenvoudig in gebruik
 • 12 verschillende programma’s
 • Weinig onderhoud
Nadelen
 • Een iets hoger prijskaartje

#2 AEG BPS33102ZM

Ben je op zoek naar een grote en kwalitatieve inbouw oven? Dan is deze AEG BPS33102ZM mogelijks erg geschikt voor jou. Dit middeklasse toestel wordt bovendien verkocht tegen een interessante prijs.

Kenmerken:

AEG BPS33102ZM
Bron: Bol.com
 • Nisbreedte: 56 cm
 • Nishoogte: 57,8 – 60 cm
 • Nisdiepte: 55 cm
 • Functies: Grill, oven
 • Maximale temperatuur: 300°C
 • Inhoud: 72 liter

Functies

Met zijn 9 automatische programma’s biedt deze oven erg veel mogelijkheden in de keuken. Je kunt kiezen tussen de gewoonlijke functies zoals hetelucht en boven/onder warmte, maar evengoed kies je voor de speciale vleesstand of de erg handige ontdooien functie. Met die laatste ontdooi je snel diepgevroren groenten. Een stand die ik zelf erg graag gebruik voor het bereiden van dikkere stukken vlees met botten, is de circulatiegrill modus.

Dit toestel beschikt over een eenvoudig display en twee grote knoppen. Daarmee wissel je vlot tussen de verschillende programma’s en temperaturen. De turbo heteluchtstand biedt je de mogelijkheid om zonder problemen eten op meerdere niveaus te laten garen. In deze stand wordt de lucht gelijkmatig verdeeld, zodat alles op hetzelfde moment klaar is.

Nog een groot voordeel van deze inbouwoven, is dat hij vrij energiezuinig blijkt te zijn. Op korte termijn merk je daar misschien niet veel van, maar na verloop van tijd kan je er wel mooi mee besparen.

Gebruiksgemak

Een fantastische oven, die ook nog eens fantastisch blijkt te werken. Dit AEG toestel is echt een plezier om in huis te hebben. Je hebt voldoende ruimte en het toestel beschikt tevens over vier rails. Voor mensen grote gezinnen zal dit apparaat zeker van pas komen.

Wat het onderhoud betreft, maakt deze inbouw oven gebruik van een pyrolyse techniek. Om de oven te reinigen na het bakken, selecteer je eenvoudig de pyrolyse stand in het menu. De oven zal in deze stand uiterst heet worden, zodat alle restjes verbranden. Het enige wat jij nog hoeft te doen, is de restjes van de bodem vegen.

Te koop bij volgende vertrouwde webshops:
Voordelen
 • Pyrolyse reiniging = weinig onderhoud
 • Met 9 standen heb je veel mogelijkheden
 • Enorm groot
Nadelen
 • Met zijn 34 kilogram is dit best wel een zwaar toestel

#3 Bosch HBA534BS0

Omdat we weten dat niet iedereen zo’n hoog budget heeft om aan keukentoestellen te besteden, zijn we voor jou ook op zoek gegaan naar de beste koop inbouwoven.

Kenmerken:

Bosch HBA534BS0
Bron: Coolblue.be
 • Nisbreedte: 56 – 56,8 cm
 • Nishoogte: 58,5 – 59,5 cm
 • Nisdiepte: 54,8 cm
 • Functies: Grill, oven
 • Maximale temperatuur: 275°C
 • Inhoud: 71 liter

Functies

In principe beschikt dit toestel over 7 bakstanden, plus een functie om snel voor te verwarmen. Dankzij de 3D hetelucht technologie, kan je bakken en braden op meerdere niveaus. Alle lucht wordt mooi gelijkmatig verdeeld, maar in vergelijking met de duurdere toestellen gaat dit toch iets minder vlot. Naast de gewone heteluchtstand, kan je ook kiezen voor een eco-heteluchtstand.

Wat me meteen opviel, was dat de oven erg snel zijn temperatuur had bereikt. Ik ging even online op zoek om te kijken of dit aan mij lag, maar er waren effectief nog mensen die dit hadden opgemerkt. Prijs-kwaliteit ben ik er erg over te spreken. Wel zou het handig zijn mocht er nog een extra rooster worden meegeleverd.

Gebruiksgemak

Ook over de bediening van deze beste koop inbouwoven ben ik enorm enthousiast. Door middel van de twee draaiknoppen, kan je makkelijk de instellingen selecteren die je nodig hebt. De linkerknop gebruik je om een bepaalde stand aan te duiden, terwijl de rechterknop dient om de temperatuur in te stellen.

Op de wanden van deze oven is een emaille afwerking aangebracht, zodat deze makkelijk af te wassen zijn. Bovendien maakt ook deze Bosch inbouwoven gebruik van katalyse om de wanden zoveel mogelijk automatisch te reinigen.

Te koop bij volgende vertrouwde webshops:
Voordelen
 • Prima toestel voor zijn lage prijs
 • Keurig design
 • Snel op temperatuur
 • Maakt niet te veel lawaai
Nadelen
 • Maximale temperatuur van 275°C

#4 Inventum OV466CS

Tot slot heb ik ook nog een vrijstaande oven geselecteerd. Dit type komt met niet al te veel toeters en bellen, maar het doet gewoon wat het moet doen.

Kenmerken instalatie:

Inventum OV466CS
Bron: Bol.com
 • Breedte: 59 cm
 • Hoogte: 37,5 cm
 • Diepte: 44 cm
 • Functies: Grill, oven
 • Maximale temperatuur: 220°C
 • Inhoud: 46 liter

Functies

Deze Inventum vrijstaande oven is veel goedkoper dan alle inbouw modellen. Of je ervoor te vinden bent of niet, dat moet je uiteraard zelf uitmaken. Ik kan alvast wel verklappen dat het een prima toestel is voor die lage prijs.

Deze oven beschikt over de standen ontdooien, hetelucht, bovenwarmte met ventilator, boven en onderwarmte, draaispit met bovenwarmte en draaispit met boven- en onderwarmte plus ventilator. Uiteraard zijn dit niet veel meer dan de standaard functies, maar al bij al biedt dit toch nog voldoende mogelijkheden.

Doordat dit een vrijstaande oven is, is hij natuurlijk ook een heel stuk kleiner dan andere modellen. Toch komt hij nog dicht in de buurt bij de het combi toestel dat we als eerste hebben besproken.

Gebruiksgemak

Door middel van de draaiknoppen kan je alles makkelijk instellen. Enige nadeel hierbij is wel dat je niet 100% nauwkeurig kunt werken. Dat is ook de reden waarom dit toestel slechts beschikt over een basisklasse label voor de bereidingskwaliteit.

Design

Normaal gezien let ik niet zo op het design van een oven, aangezien die toch in de kast zit verwerkt. Bij deze vrijstaande oven speelt zijn uiterlijk natuurlijk wel een rol. Ik ga niet zeggen dat dit het mooiste toestel is dat ik al heb gezien, maar hij mag er zeker wezen. Door de combinatie van de zwarte en zilveren kleur oogt het apparaat heel modern.

Te koop bij volgende vertrouwde webshops:
Voordelen
 • Erg goedkoop
 • 6 verschillende standen
 • Ziet er modern uit
 • handig in gebruik
nadelen
 • Minder nauwkeurige temperatuur instelling, doordat dit niet op digitale wijze wordt weergegeven
 • Maximale temperatuur van 220 graden

De verschillende soorten ovens

Er bestaan verschillende soorten ovens, elk met hun eigen positieve en negatieve punten. Hieronder lees je over de meest gebruikte types ovens.

Heteluchtoven

De meest bekende oven, is waarschijnlijk de heteluchtoven. Zoals de naam al doet vermoeden, werkt dit type oven op basis van hete lucht. Door middel van een ventilator, die meestal achteraan wordt geplaatst, wordt de lucht gelijkmatig doorheen de hele oven verspreid. Op die manier kan je heerlijke maaltijd rustig opwarmen en garen.

Heteluchtoven

Heteluchtovens worden meestal als inbouw toestel verkocht, maar er zijn zeker en vast ook vrijstaande heteluchtovens te koop. De meeste toestellen die verkocht worden onder de naam heteluchtoven, hebben ook andere functies zoals bijvoorbeeld een grillstand.

Combi-oven

Een ander vaak voorkomend type, is de combi-oven. Dit type combineert het beste van twee werelden met elkaar. Een combi-oven is namelijk een oven en een magnetron in één. Deze toestellen worden meestal gekocht door mensen die een beperkte ruimte hebben in de keuken. Vaak zie je dat deze toestellen worden gebruikt in tweede verblijven, maar ook thuis kunnen ze perfect van pas komen.

Het feit dat je maar één toestel nodig hebt voor de twee toepassingen, is aan de ene kant een groot voordeel, maar aan de andere kant ook een nadeel. Het is tijdens het koken namelijk niet mogelijk om nog snel iets in de microgolfoven te zetten, terwijl de oven aanstaat. Hoe vaak je beide toestellen op exact hetzelfde moment zult willen gebruiken valt moeilijk te voorspellen, maar het zal zeker voorkomen.

Indien je de ruimte en het budget hebt, dan kan je misschien toch maar beter overwegen om zowel een oven, als een microgolfoven te kopen. Mocht je dat om een of andere reden niet kunnen of willen, dan is de combi-oven wel een ideale oplossing.

Stoomoven

ovens

De stoomoven had de laatste jaren enorm veel aan populariteit gewonnen, maar tegenwoordig verdwijnt hij weer een beetje naar de achtergrond. De stoomoven maakt geen gebruik van hete lucht om het voedsel te laten garen, maar wel van hete stoom. Het voordeel van stoom, is dat die makkelijker kan doordringen tot in de kern van het eten. Daardoor duurt het niet zo lang om groenten en dergelijke te stomen.

Het nadeel van een stoomoven, is dat je hoe dan ook nog een gewone oven nodig hebt. Er is namelijk niemand die bijvoorbeeld een filet pur gaat stomen. Bovendien kan je niet alle soorten groenten tegelijk stomen, want elke groente heeft een aparte gaartijd.

Een stoomoven is dus vooral leuk voor hobbykoks. Voor een gewone dagelijkse maaltijd ben je bijna altijd beter af met de gewone oven, maar de smaak is uiteraard niet te vergelijken.

Ze zeggen ook wel eens dat je met een stoomoven moet leren werken, dus misschien dat je er na wat oefening wel heerlijke dingen mee kunt bereiden zonder een gewone oven nodig te hebben.

Andere types

pizza ovenTot slot heb je ook nog enkele andere types ovens, al weet ik niet zeker of je ze wel zo mag noemen. Een oven die veel mensen in huis willen halen, is een pizzaoven. Ik vind de naam echter wat misplaatst, want een echte pizzaoven is veel te duur om in de keuken te laten installeren. Wanneer men het over een pizzaoven heeft, dan bedoelt men meer een pizzarette.

 

Waarop moet je letten bij het kopen van een oven?

Nu heb je wel al een idee van de beste ovens die je kunt kopen, maar weet je ook al waar je op moet letten bij het kopen van een oven?

Inbouw of vrijstaand

Het klinkt natuurlijk zeer logisch, maar in de eerste plaats moet je beslissen of je voor een inbouw of voor een vrijstaande oven kiest. Beiden hebben ze hun eigen voor- en nadelen. Zo is een vrijstaand model altijd een heel stuk goedkoper dan een inbouwmodel. Alleen neemt een vrijstaand toestel wel altijd plaats in op je werkblad, terwijl de inbouwoven mooi in de kast zit verwerkt.

Indien je de ruimte hebt om een oven in te bouwen, dan zou ik zeker niet twijfelen. Een vrijstaande oven is voornamelijk goed als je nog geen definitieve woonplaats hebt gevonden, of als je bescheiden woont.

Mocht je twijfelen omdat je geen plaats hebt voor zowel een magnetron, als voor een oven, dan raad ik je toch aan om voor een combi-oven te kiezen. Mocht je later nog merken dat je toch beide toestellen nodig hebt, dan kan je nog steeds een vrijstaande oven bijkopen.vrijstaande oven of inbouw

Bakstanden en mogelijkheden

De voorgeprogrammeerde bakstanden bepalen natuurlijk welke bereidingen je gaat kunnen maken. Er zijn een aantal basisstanden, zoals hetelucht en grill, maar sommige ovens beschikken ook over andere bakstanden. De pizzastand is er eentje die je nog wel vaak ziet terugkomen, maar ook bijvoorbeeld ontdooien behoort tot de mogelijkheden.

Je moet wel weten dat een oven duurder wordt, naarmate hij over meer standen beschikt. Dat betekent ook dat je meer zult moeten betalen, als je het leuk vindt om te experimenteren in de keuken. Alle standen zorgen namelijk voor een totaal andere smaak. Je kunt een gegrilde kip helemaal niet vergelijken met een kip die op de heteluchtstand heeft gegaard.

Reiniging

Niemand heeft graag veel onderhoud aan zijn keukentoestellen, maar van zodra er voedsel in het spel is, is reiniging noodzakelijk. Het nadeel van een oven en zijn accessoires, is dat de onderdelen NIET in de vaatwasser mogen. Gelukkig hebben de fabrikanten daar iets op gevonden. Ze hebben namelijk reinigingsstanden geïmplementeerd, die de oven grotendeels schoonmaken door middel van hitte. Dit zijn de twee meest voorkomende technieken:

Pyrolyse

Bij de pyrolyse reinigingstechniek, zal de oven ongelofelijk heet worden. Aangezien dit best gevaarlijk zou kunnen worden mocht je hier niet van op de hoogte zijn, mo et je deze stand zelf selecteren. Door die extreme temperaturen, zullen alle vuilresten die zijn achtergebleven, gewoon verbranden. Het enige wat jij dan nog moet doen, is de stoffen resten van de bodem vegen.

Het grote voordeel van deze techniek, is dat ook de randen goed mee worden gereinigd. Er is namelijk niets dat aan de hitte kan ontsnappen.

Schoonmaak

Katalyse

Bij de katalyse reinigingstechniek, zijn het de wanden van de oven die warm worden gemaakt. De meeste ovens die hiervan gebruik maken, warmen de wanden op tot zo’n 200-220°C. Het nadeel hiervan, is dat je de onderkant en de deur zelf nog zult moeten wassen. Deze worden namelijk niet mee verhit.

Conclusie

De beste oven kopen is niet altijd eenvoudig. De reden hiervoor is, dat de beste oven voor iedereen anders is. Hopelijk heb je in onze koopgids voldoende informatie gevonden, om nu een weloverwogen aankoopbeslissing te maken. Of je nu de beste combi-oven kiest, of toch maar voor een vrijstaand model gaat, ik wens je alvast veel succes met koken!