Beste luchtreiniger van het moment – Onze top 5 beste luchtreinigers

Beste luchtreiniger

#publiciteit

Op zoek naar de beste luchtreiniger die je momenteel kunt kopen? Gelukkig voor jou ben je op deze pagina terechtgekomen. Er komt namelijk heel wat kijken bij het kopen van een luchtreiniger. Zo bestaan er verschillende soorten en vind je ze in verschillende prijsklassen.

Welke luchtreiniger de beste is, zal altijd afhangen van waar je specifiek naar op zoek bent. Zoek je een luchtreiniger tegen rook, of zoek je eerder een luchtreiniger voor allergie? Voor dit artikel hebben we heel wat luchtreinigers onderzocht. Hieronder kan je er alles over lezen. Vervolgens leggen we je ook uit waar je op moet letten bij het komen van een luchtreiniger.

Wat is een luchtreiniger?

Zoals de naam zelf al zegt, reinigt zo’n toestel effectief de lucht. Een luchtreiniger haalt met andere woorden verschillende deeltjes uit de lucht. Denk bijvoorbeeld aan fijn stof, pollen of zelfs ziektekiemen en vieze geurtjes.

Vraag je je af hoe een luchtreiniger werkt? Wel, dat is niet zo moeilijk. Lucht van in de kamer komt terecht in het apparaat. Vervolgens wordt die lucht gefilterd in de luchtreiniger. Er bestaan meerdere manieren waarop men dat doet, maar daar zullen we straks nog even op terugkomen.

Van zodra de lucht gereinigd is, wordt deze terug de kamer in gestuurd. Op die manier kan jij vrij ademhalen en adem je schonere lucht in.

Een luchtreiniger wordt vaak in de woonkamer geplaatst overdag, maar kan ook nuttig zijn in de slaapkamer. Zeker voor mensen die last hebben van allergie of hooikoorts.

De 5 beste luchtreinigers van het moment

Eerst en vooral proberen we een antwoord te vinden op de vraag: “Wat zijn de beste luchtreinigers?”.

#1 Philips AC5659/10

Voordelen
 • Meerdere standen voor een optimale luchtreiniging
 • Beschikt over meerdere filters
 • Compatibel met een app
Nadelen
 • Niet goedkoop
Philips AC5659/10
Bron: Coolblue.be

De beste luchtreiniger op dit moment is de Philips AC5659/10. Deze Philips luchtreiniger heeft heel wat kracht en kan dus gebruikt worden voor ruimtes tot maar liefst 103m².

Het apparaat beschikt bovendien over zowel een voorfilter, een koolstoffilter en een HEPA filter. Daarmee haal je tot meer dan 99% van de allergenen uit de lucht. Deze Philips luchtreiniger kan daardoor ook worden gebruikt tegen allergie.

Tevens beschikt het toestel over de nodige meetapparatuur om meteen de luchtkwaliteit te meten. Via een gekleurde ring op het toestel zie je meteen hoe het zit met de kwaliteit. Staat het toestel in de kamer van één van de kinderen? Dan kijk je toch makkelijk via de app even naar de luchtkwaliteit.

Aangezien deze luchtreiniger ook beschikt over een nachtmodus, kan je hem gerust in de slaapkamer gebruiken. Op die manier hoef je niet noodzakelijk last te hebben van jouw pollen allergie.

Te koop bij volgende vertrouwde webshops:

#2 Dyson Purifier Hot+Cool 2021

Voordelen
 • Draait omheen zijn as, dus de verse lucht wordt gespreid
 • Reinigt, kan ventileren en verwarmen
 • Beschikt over een kwaliteitssensor
Nadelen
 • In de ventilatiestand kan er wel eens wat lawaai zijn
Dyson Purifier Hot+Cool
Bron: Coolblue.be

Deze Dyson luchtreiniger is het nieuwe model en de opvolger van de Dyson Pure Cool Tower 2018. Een nieuw model betekent natuurlijk ook nieuwe verbeteringen en nieuwe snufjes.

De Dyson Purifier Hot+Cool is niet zomaar een luchtreiniger. Met de toestel haal je eigenlijk zelfs drie verschillende toestellen in huis. Deze Dyson luchtreiniger kan de lucht uiteraard reinigen, maar fungeert ook als ventilator en zelfs als kachel. In de winter kan je kiezen voor een warme luchtstroom, terwijl je in de zomer kunt kiezen voor de koele ventilatiemodus.

Door middel van een HEPA 13 filter, slaagt het toestel erin om tot 99,95% van de deeltjes vast te houden. Daarnaast zit er ook nog een voorfilter en een koolstoffilter in verwerkt. Zo ben je tenminste zeker van een optimale reiniging. Door deze verschillende filters, kan de luchtreiniger zowel vieze geuren, allergenen als bepaalde virussen filteren.

Uniek aan de technologie van deze Dyson luchtreiniger, is dat hij rondom zijn as draait. Daardoor komt de gezuiverde lucht niet slechts op één plek terecht, maar wordt die gelijkmatig verdeeld over de kamer.

Heb je zelf geen idee van wat kwalitatieve lucht is? Ook dan heb je geluk met dit toestel. Via de automatische modus meet hij namelijk zelf de kwaliteit. Vervolgens schiet het apparaat zelf in actie, in de juiste stand.

Te koop bij volgende vertrouwde webshops:

#3 Winix Zero Pro

Voordelen
 • Super prijs- kwaliteit verhouding
 • Beschikt over een nachtmodus en een automatische stand

 • geschikt voor grotere ruimtes

Nadelen
 • Het design laat een beetje aan de wensen over

De Winix Zero pro is een erg populaire luchtreiniger. De reden daarvoor lijkt ons zeer eenvoudig: je krijgt heel veel waarde voor je geld. Ik zou zelfs durven zeggen dat dit de beste luchtreiniger prijs kwaliteit is.

Winix Zero Pro
Bron: Coolblue.be

Op het toestel zit een indicatielampje. Dat geeft aan hoe het op dit moment gesteld is met de luchtkwaliteit. Heb je zelf geen zin of tijd om dat in het oog te houden? Dan kan je gebruik maken van de automatische functie. De Winix Zero Pro past dan zijn reiniging aan op basis van de kwaliteit.

Op basis van enkele testen, uitgevoerd door Coolblue, blijkt dat dit toestel kan worden ingezet voor ruimtes tot 96m². Ook voor mensen die zoeken naar een luchtreiniger tegen allergie is dit misschien wel het ideale toestel. In dat geval kan je er lucht mee reinigen in ruimtes tot 55m².

Wil je de luchtreiniger voor ’s nachts gebruiken? Dan heb ik goed nieuws voor je, want deze Winix luchtreiniger beschikt ook over een speciale nachtmodus. Die zorgt ervoor dat het geluidsniveau zo laag mogelijk is.

Een klein minpuntje van dit apparaat, vind ik het design. In vergelijking met de andere luchtreinigers, is dit apparaat altijd iets meer aanwezig.

Te koop bij volgende vertrouwde webshops:

#4 Philips AC2887/10

Voordelen
 • Compact toestel
 • Kan ook ’s nachts gebruikt worden
 • 3 soorten filters
Nadelen
 • Led geeft veel licht, dus die kan je ’s nachts beter afdekken

De vierde plaats op onze lijst is opnieuw weggelegd voor een Philips toestel. Deze Philips AC2887/10 is vast en zeker een van de beste compacte luchtreinigers. Niet tegenstaande is het apparaat wel nog geschikt voor oppervlakten tot 67m².

Philips AC2887/10
Bron: Bol.com

Het toestel beschikt net als de meeste andere toestellen over drie soorten filters: een voorfilter, een koolstoffilter en een HEPA filter. Deze laatste is in staat om te filteren tot 99,97%.

Dankzij de nachtmodus is ook dit apparaat geschikt tegen allergie. Je kunt hem gerust ’s nachts laten aanstaan, want dan is hij extra stil. Ook zit er een automatische modus ingebouwd, die zelf de luchtkwaliteit meet.

Deze Philips luchtreiniger is heel makkelijk en intuïtief te bedienen. Tevens beschikt hij over een timer, zodat hij automatisch kan uitgeschakeld worden. Last but not least, zit er ook nog een klein display op, zodat je de huidige luchtkwaliteit kunt bekijken.

 

 

Te koop bij volgende vertrouwde webshops:

#5 Blueair HealthProtect 7770i

Voordelen
 • Krachtige luchtreiniger tegen (sommige) virussen en bacteriën
 • Verschillende bedieningsmogelijkheden
 • Goede opvolging in de app
 • Mooi design
Nadelen
 • Best prijzig

Ben je op zoek naar een luchtreiniger tegen virussen en bacteriën? Dan komt deze Blueair HealthProtect 7770i vast en zeker van pas. Toegegeven, deze luchtreiniger is zeker niet goedkoop, maar je krijgt er wel veel voor in de plaats.

Blueair HealthProtect 7770i
Bron: Coolblue.be

Deze Blueair luchtfilter beschikt eveneens over een voorfilter, een koolstoffilter en een goede HEPA filter. Het gaat hierbij om een HEPA13/14, die een filterings graad heeft van 99,97. Daarnaast maakt deze luchtreiniger ook nog eens gebruik van de ionisatietechniek.

Ik ben ervan overtuigd dat dit een van de beste luchtreinigers met ionisatie en filtratie op de markt is. Volgens de testen van Coolblue, kan hij gebruikt worden voor ruimtes met een oppervlakte tot 146m². Dat betekent dat je eigenlijk de lucht van een hele benedenverdieping ermee kunt reinigen.

Wanneer je een luchtreiniger tegen virussen en andere ziektekiemen koopt, dan is het aangeraden om de automatische stand te gebruiken. Die volgt namelijk continu de kwaliteit van de lucht op en past zich daaraan aan.

De gefilterde lucht verlaat het apparaat opnieuw in alle richtingen. Dat zorgt voor een gelijkmatige spreiding.

Ook valt dit toestel heel makkelijk te bedienen. Je kunt namelijk gebruik maken van een handige spraakfunctie, of via de app alles regelen. In die app vind je trouwens nog veel meer info over de status van je apparaat. Zo weet je precies wanneer de filter moet vervangen worden.

Te koop bij volgende vertrouwde webshops:

Waarop moet je letten bij de aankoop van een luchtreiniger?

Nu je weet wat de beste luchtreinigers op de markt zijn, kunnen we het hebben over de aankoop. Meer bepaald de aandachtspunten voor het kopen van een luchtreiniger.

Waarvoor wil je de luchtreiniger gebruiken?

Welke luchtreiniger is goed? Dat is een gemakkelijke vraag om te stellen, maar wel wat lastiger te beantwoorden. Welke de beste is voor jou hangt puur af van de gebruikssituatie.

Wil je een luchtreiniger die zich enkel en alleen bezig houdt met het verfrissen van de lucht? Dan heb je waarschijnlijk wel genoeg aan een van de basismodellen. Om vieze geurtjes en (fijn) stof uit de lucht te halen, heb je niets specifiek nodig.

Zoek je daarentegen een luchtreiniger tegen astma of allergie? Dan zal je wel een steviger toestel in huis moeten halen. In dat geval is het namelijk van belang dat de lucht meerdere keren per uur wordt gefilterd. Enkel zo kunnen ook de kleinste deeltjes worden weg gefilterd.

Ben je specifiek op zoek naar een luchtreiniger tegen rook, dan moet er zeker een koolstoffilter in verwerkt zitten.

Grootte van de ruimte

Wil je een luchtreiniger kopen? Dan moet je eerst kijken naar de oppervlakte van de ruimte waar je hem wilt plaatsen.  Het is logisch dat er in een grotere ruimte meer lucht is. Meer lucht betekent ook meer te reinigen lucht.

Er zijn luchtreinigers te koop voor een ruimte tot slechts 15 vierkante meter, maar er bestaan ook luchtreinigers voor oppervlakten groter dan 100 vierkante meter. De 15 m² zal juist groot genoeg zijn voor de slaapkamer, maar voor een woonkamer en keuken is dat meestal te weinig.

Bovendien kan je een luchtreiniger voor grotere oppervlaktes ook in kleinere ruimtes gebruiken. In dat geval zal hij de lucht zelfs nog veel vaker kunnen filteren.

Zeker voor mensen die een luchtreiniger tegen allergie zoeken, zal de capaciteit nog belangrijker zijn. Voor die mensen kan de lucht best tussen de 4 à 5 keer per uur ververst worden. Daarom hebben zij sowieso nood aan een luchtfilter met meer vermogen.

Geluidsvolume

Zoek je een luchtreiniger voor in de slaapkamer? Dan is het geluidsvolume een extreem belangrijk aspect. Een toestel dat te veel lawaai maakt, kan een negatieve invloed hebben op je nachtrust.

Voor in de woonkamer is het geluidsvolume misschien minder belangrijk. Toch blijft het onaangenaam als je de hele tijd een luid gezoem hoort op de achtergrond. Een stille luchtreiniger produceert ongeveer tussen de 0 en 40 dB aan geluid. Dat geluidsniveau zou niet boven de televisie mogen komen.

Weet dat een stille luchtreiniger over het algemeen een beetje duurder is dan een toestel dat wat meer lawaai maakt.

Reinigingstechniek van de luchtreiniger

Wanneer je een luchtreiniger gaat aankopen, dan moet je weten dat er verschillende technieken bestaan.

Bepaalde apparaten werken op basis van filters. Ik denk dat de meesten onder jullie zich daar wel iets kunnen bij voorstellen. Lucht wordt door een filter gestuurd en het stof of de rookgeur blijft achter. Men maakt daarvoor gebruik van verschillende type filters: de HEPA filter, een koolstoffilter of een voorfilter. In sommige toestellen worden deze filters in serie geplaatst, waardoor meerdere elementen eruit kunnen worden gehaald.

Ionisatie is de tweede techniek die wordt gebruikt. In dit geval gaat het meestal over een luchtreiniger tegen stof, maar ook andere toepassingen zijn mogelijk. Denk daarbij aan pollen, schimmels en zelfs uitlaatgassen. Luchtreinigers die werken op basis van ionisatie, gaan proberen om de lading van de positieve deeltjes in de lucht te veranderen. Daardoor verzwaren de onreine deeltjes en vallen ze op de grond.

Tot slot bestaat er ook nog een luchtreiniger met ionisatie en filters. Vuile lucht gaat in de eerste plaats door het apparaat. Veel van de onreine deeltjes zullen al achterblijven op het filter. Dit toestel zal vervolgens zelf ook negatieve ionen de lucht insturen, samen met de gereinigde lucht. Op die manier creëer je een dubbele reinigende werking.

Conclusie

Welke luchtreiniger de beste is voor jou, dat hangt af van meerdere factoren. Ik hoop dat je in dit artikel voldoende informatie hebt gevonden om een luchtreiniger te kopen. Ik wens je alvast veel succes met de aankoop!

Veelgestelde vragen over luchtreinigers

Wat is het beste? Luchtreiniger met ionisatie of met filter?
Een luchtreiniger met filter of ionisatie kopen? Veel verschil zit er niet tussen beiden. Het voordeel van een ionisatie luchtreiniger is wel dat hij geen onderhoud vereist. Je hoeft namelijk niet om de zoveel tijd de filters te vervangen. Aan de andere kant kan je wel veel meer bereiken met een filter die beide technieken gebruikt.
Helpt een luchtreiniger tegen stof?
Een luchtreiniger zou zeker moeten helpen tegen (fijn)stof. Dit is namelijk de reden waarom men deze toestellen op de markt heeft gebracht.
Helpt een luchtreiniger tegen allergie?
Afhankelijk van welke luchtreiniger je koopt, zal deze eventueel kunnen helpen tegen allergie. Vooral zijn reinigingscapaciteit en de kwaliteit van de filter zijn daarvoor belangrijk. Bij twijfel over je gezondheid, moet je altijd een arts raadplegen.
Helpt een luchtreiniger tegen corona?
Hierover bestaat nog heel wat onduidelijkheid. Men raad een luchtreiniger niet aan tegen het coronavirus, maar men raadt het ook niet af. Afhankelijk van hoe klein de openingen in de filter zijn, kunnen eventueel deeltjes van het virus worden afgeremd. Alleen wil ik wel nog eens benadrukken dat je alle andere veiligheidsvoorschriften steeds moet blijven opvolgen, ook met een luchtreiniger in huis. Bij twijfel contacteer je altijd je arts.