Beste inductie kookplaat – Inductie kookplaat kopen

beste inductie kookplaat

#publiciteit

Ben je op zoek naar de beste inductie kookplaat voor in je keuken? Men zegt wel eens dat eens je op een inductie kookplaat gekookt hebt, dat je nooit nog terug wilt naar een ander type kookplaat.

Traditionele kookplaten worden vandaag de dag al niet meer zo vaak gekocht, aangezien inductie kookplaten veel veiliger en bovendien ook handiger in gebruik zijn. Naast traditionele kookplaten, zijn er ook gasfornuizen op de markt. Deze zijn echter nog van een hele andere categorie: zowel qua prijs, als wat het gebruik betreft.

Ik heb voor jou uitgezocht wat de beste inductie kookplaat is, dus je kunt niet meer missen.

Wat is een inductie kookplaat?

Een inductie kookplaat is een bepaald type kookplaat dat de laatste jaren enorm aan populariteit heeft gewonnen in onze westerse wereld. Inductie kookplaten bieden heel wat voordelen ten opzichte van traditionele modellen.

In de eerste plaats, zijn inductie kookplaten veel veiliger dan andere types. Zo is het alleen je pan of kom die opwarmt tijdens het koken, terwijl de plaat niet mee opwarmt. Uiteraard wordt er wel een klein beetje warmte afgegeven van de pan aan de kookplaat, maar ze zal nooit zo heet worden als een andere. Het is moeilijk te begrijpen hoe dit systeem werkt, dus we zullen maar niet te diep ingaan op de technische details.

Ten tweede is het ook zo dat een inductie kookplaat veel zuiniger is. Op het einde van de maand kan je reeds het verschil op je energiefactuur opmerken, zeker als je regelmatig kookt. Bovendien is een inductie kookplaat niet alleen zuiniger dan een traditionele, ze werkt ook nog eens veel sneller.

Tot slot is ook het reinigingsgemak een groot pluspunt van de inductie kookplaat. De beste inductie kookplaat vormt namelijk één geheel. Er zijn geen hoekjes of kantjes aan die het afwassen bemoeilijken.

TIP: Wanneer je met vet hebt gewerkt, kan je best voldoende zeep nemen om de kookplaat te ontvetten. Nadien spoel je de zeep er netjes af en de kookplaat is weer zo goed als nieuw.

De 3 beste inductie kookplaten op een rijtje

 1. Siemens EH975LVC1E (Coolblue.be) – Dit is volgens mij de beste inductie kookplaat prijs kwaliteit
 2. AEG HK604200CB (Coolblue.be) – De beste koop inductie kookplaat
 3. Smeg HOBD482D (Bol.com) – Inductie kookplaat met afzuiging

#1 Siemens EH975LVC1E

 • Aantal kookstanden: 17
 • Aansluitwaarde: 11100 W
 • Aantal kookzones: 5
 • Afmetingen: De nisbreedte, nisdiepte en nishoogte bedragen respectievelijk: (88-88,2) X (49-50,2) X 5,1 centimeter
Siemens inductie kookplaat
Bron: Coolblue.be

Functies

Deze Inductie kookplaat beschikt over maar liefst 17 verschillende kookstanden. In principe gaat het maar van 0 tot 9, maar je hoeft niet telkens met een één volledig cijfer omhoog te gaan.

De middelste kookzone is er eentje die je kunt gebruiken voor verschillende groottes van pannen. De diameter van waarin warmte wordt afgegeven kan vergroot of verkleind worden naargelang de grootte van je pan. Zo bespaar je al meteen op jouw elektriciteitsfactuur.

Elke kookzone beschikt ook over de zogenaamde boosterfunctie. Indien je al een inductie kookplaat hebt gehad, weet je waarschijnlijk wel wat dit is, maar bij traditionele kookplaten bestond dat nog niet. De boosterfunctie dient om bijvoorbeeld heel snel water aan de kook te brengen. Indien je niet beschikt over een kokend water kraan, zal dat zeker van pas komen.

Ook beschikt deze Siemens inductie kookplaat over een speciale temperatuursensor. Die houdt voor jou in de gaten of je pan al heet genoeg is om het vlees dicht te schroeien. Ideaal dus voor iedereen die graag eens een biefstuk naar binnen speelt.

Gebruiksvriendelijkheid

Gelet op het feit dat deze Siemens inductie kookplaat veel mogelijkheden biedt, is ze ook erg gebruiksvriendelijk. De bediening wijst zichzelf een beetje uit, zodat je daar enorm snel mee weg bent.

Bovendien beschikt deze kookplaat ook over de mogelijkheid tot automatische temperatuurinstelling. Van zodra jij een temperatuur hebt ingesteld, wordt deze door de inductie kookplaat op die stand vastgehouden.

Bekijk op Coolblue Bekijk op Coolblue

 

Voordelen
 • Flexibele kookzone
 • Makkelijk te bedienen
 • Veel ruimte
Nadelen
 • Geen langwerpige braadzone

 

#2 AEG HK604200CB

 • Aantal kookstanden: 9
 • Aansluitwaarde: 3650 W
 • Aantal kookzones: 4
 • Afmetingen: De nisbreedte, nisdiepte en nishoogte bedragen respectievelijk: 56 X 49 X 4,9 centimeter
AEG inductie kookplaat
Bron: Coolblue.be

Functies

Om het voor de gebruiker zo eenvoudig mogelijk te maken, beschikt deze kookplaat over een aankookautomaat. Dat wil zeggen dat wanneer je water op een pan zet, de kookplaat op een hoge stand zal beginnen en nadien automatisch de stand zal verlagen. Op die manier weet je zeker dat je vlot over kokend water kunt beschikken, terwijl het toch niet overloopt.

Ook beschikt deze AEG inductie kookplaat over twee power kookzones. Door middel van de booster stand kun je de pan die op deze zone staat, erg snel opwarmen.

Bij inductie kookplaten staat veiligheid voorop. Daarom valt de kookzone meteen uit wanneer er geen pan meer op staat. Mocht je het vuur vergeten afzetten na het koken, dan zou normaal de hele kookplaat zichzelf moeten uitschakelen.

Deze AEG inductie kookplaat is een absolute topper wanneer we het hebben over de prijs. Er zitten niet al te veel technische snufjes aan, maar ze is dan ook te koop voor een aantrekkelijke prijs. Daarom is deze AEG kookplaat volgens mij de beste koop.

Gebruiksvriendelijkheid

Om deze kookplaat te bedienen, kan je gebruik maken van de eenvoudige touch bediening. Het is net alsof je op jouw smartphone bezig bent, zo eenvoudig kan het leven zijn. De touch bediening voelt veel natuurlijker aan en werkt daarenboven ook nog eens sneller dan een draaiknop.

Dankzij de vier kookzones die in grote variëren, is er altijd wel eentje best geschikt voor jouw pan. Heerlijk koken voor een klein tot middelmatig gezin lukt perfect!

Bekijk op Coolblue Bekijk op Coolblue

 

Voordelen
 • Beste koop
 • Booster kook-functie
 • Touch bediening
Nadelen
 • Geen flexibele koopzone

 

#3  Smeg HOBD482D

 • Aantal kookstanden: 11
 • Aansluitwaarde: 7600 W
 • Aantal kookzones: 4
 • Afmetingen: De nisbreedte, nisdiepte en nishoogte bedragen respectievelijk: 76,5 X 48,2 X 23 centimeter
Inductiekookplaat met afzuiging
Bron: Coolblue.be

Functies

Heb je er wel al eens over gehoord? Een inductiekookplaat met afzuiging? Sommigen noemen het een luxueuze kookplaat, maar anderen noemen het ondertussen een basisbehoefte. Damp die onmiddellijk aan de bron wordt afgevoerd kan niet meer neerslaan op jouw kasten of op het plafond. Daardoor vermijd je zoveel mogelijk vuile plekken van de opstijgende vettige damp.

Naast het feit dat deze Smeg inductiekookplaat over afzuiging beschikt, heeft ze ook nog 4 inductie kookzones te bieden. Ook de boosterfunctie zit verwerkt in deze kookplaat, dus iets aan de kook brengen wordt kinderspel.

Om zo weinig mogelijk energie te verspillen, past de kookzone zich automatisch aan aan de grote van de pan. Zowel de kookplaat als de dampkap kunnen worden bediend door middel van de touch-knoppen.

Omdat veiligheid in de keuken van groot belang is, kan deze inductie kookplaat pannen herkennen. Staat er geen pan op het vuur? Dan gaat het die kookzone automatisch uitschakelen. Daarenboven is er ook een beveiliging voorzien voor mocht je de kookplaat per ongeluk proberen in te schakelen.

Deze kookplaat is vast en zeker niet goedkoop, maar het is wel de moeite waard om wat meer te betalen voor een geïntegreerde afzuiging bij de kookplaat.

Gebruiksvriendelijkheid

Ook wat het gebruik betreft biedt deze inductie kookplaat met afzuiging verschillende voordelen. Zo staat er een timer functie op, zodat je het uitschakelen van de kookplaat kunt programmeren. Zo kan je bijvoorbeeld je vlees een half uur in de oven plaatsen en na 20 minuten de kookplaat al laten uitvallen.

Mocht er gevaar ontstaan dat er veel water zou overkoken, dan schakelt deze Siemens inductie kookplaat zichzelf uit.

De ingebouwde dampkap van de inductie kookplaat is eveneens makkelijk te gebruiken. Je kunt eenvoudig een stand selecteren, zodat er net zoveel zuigkracht ontstaat als je nodig hebt voor de hoeveelheid damp.

Bekijk op Bol.com Bekijk op Bol.com

 

Voordelen
 • Ingebouwde dampkap
 • Veel functies
 • Werkt snel
Nadelen
 • Iets duurder dan de andere

 

Waarop letten bij aanschaffen inductie kookplaat?

Een inductieplaat aankopen is niet zo eenvoudig als het lijkt, toch niet als je er niet al te veel over weet. Dankzij onze tips hierboven zou je zeker in staat moeten zijn om de beste inductie kookplaat aan te schaffen. Om je nog beter te kunnen helpen, zal ik ook nog enkele punten bespreken waarmee je rekening moet houden als je een kookplaat besteld.

Afmetingen

Het klinkt te eenvoudig, maar er zijn nog steeds mensen die een inductie kookplaat bestellen met foutieve afmetingen. Meet eerst goed na hoeveel plaats je hebt, zodat je later niet voor verrassingen kunt komen te staan.meetlat

Veelvoorkomende formaten van inductie kookplaten zijn: 56, 75 of 88 centimeter. Het eerste formaat zijn de hele kleine, die bestemd zijn voor een klein tot middelgroot gezin. De andere formaten beschikken meestal over vier of vijf kookzones en zijn geschikt voor middelgrote tot grote gezinnen.

 

Aansluiting

Nog iets waar je rekening mee moet houden, is de aansluiting van de kookplaat. Andere elektrische apparaten zoals bijvoorbeeld een koffiemachine, steek je eenvoudigweg in het stopcontact. Een kookplaat daarentegen moet rechtstreeks worden aangesloten.

elektricien

Belangrijk is dat je bij het aankopen van een kookplaat, rekening houdt met het aantal voorziene polen. Weet je niet goed welk type je nodig hebt, of ben je niet in staat om ze zelf aan te sluiten? Dan kan je best beroep doen op een ervaren elektricien. Wanneer je een elektricien vraagt, dan dien je die kosten ook in te calculeren binnen jouw budget.

 

Kookstanden

Een kookplaat gebruik je uiteraard om te koken, dat klinkt vrij logisch. Toch zijn er maar weinig mensen die vooraf nadenken over welke kookstanden ze willen. Hoe meer kookstanden jouw inductie kookplaat heeft, des te beter je de temperatuur kunt afstellen op jouw noden.

Voor mensen die slechts koken omdat het noodzakelijk is, zijn extra kookstanden waarschijnlijk geen meerwaarde. Voor mensen die echter wel graag in de keuken staan, zoals hobbykoks, is het echter wel nuttig om meer verschillende kookstanden te kunnen genieten.

Conclusie

Ik hoop dat je nu een goed beeld hebt van welke kookplaten er zoal op de markt zijn. Ik heb geprobeerd om je een beetje wegwijs te maken in het kopen van een inductie kookplaat.

Gelijk voor welke kookplaat je gaat, ik ben ervan overtuigd dat de drie toestellen die ik hierboven heb besproken waarde bieden voor hun prijs. De Siemens EH975LVC1E doet het het beste op geval van prijs- kwaliteitverhouding, terwijl de AEG HK604200CB de beste koop inductie kookplaat blijkt te zijn. Mag het voor jou wat specialer en vooral met meer gebruiksgemak? Dan is de Smeg HOBD482D inductiekookplaat met afzuiging zeker iets voor jou.

Veel succes met je keuze!