Airfryer schoonmaken doe je zo

#publiciteit

De heteluchtfriteuse of airfryer is ondertussen in veel gezinnen een vaste waarde geworden. Maar hoe kan je jouw airfryer schoonmaken? Op zich is het niet zo moeilijk om jouw airfryer te poetsen. In dit artikel kom je er alles over te weten.

Is jouw airfryer zo vies, of is hij al helemaal versleten? Aan de hand van onze airfryer koopgids koop je makkelijk een nieuw toestel!

De airfryer reinigen doe je in verschillende stappen

Een airfryer bestaat uit verschillende onderdelen. Je hebt de mand, die rechtstreeks in contact komt met het voedsel. Daarnaast is er ook nog de pan, ook wel opvangbak genoemd. Die zorgt ervoor dat voedselresten niet tussen het verwarmings mechanisme raken. Tot slot is er ook nog het verwarmingselement.

Een airfryer grondig poetsen doe je dan ook niet in één stap. Elk onderdeel heeft speciale aandacht nodig. De mand, waarin jouw voedsel komt te liggen is uiteraard het belangrijkste onderdeel. Je wil zeker zijn dat alle slechte bacteriën daaruit verwijderd worden.

Sommige airfryers kunnen in de vaatwasser

Sommige airfryers bieden het voordeel dat je ze makkelijk kunt schoonmaken in de vaatwasser. Uiteraard mag je er nooit het hele toestel instoppen, maar de belangrijkste onderdelen zijn vaak wel vaatwasserbestendig.

Afhankelijk van het type airfryer dat je hebt, zijn de mand en de pan wel of niet bestendig voor de vaatwasmachine. Lees voor gebruik altijd goed de instructies, zodat je geen onherstelbare schade aanricht.

Mogen de onderdelen effectief in de vaatwasser? Dan is de airfryer reinigen een koud kunstje. Zo hoef je zelf enkel nog het verwarmingselement en de buitenkant af te wassen. Hoe je dit precies doet, kom je straks te weten.

Airfryer schoonmaken met vaatwastablet

Eerst en vooral wil ik nog een handige tip meedelen. Sommige mensen vinden het niet prettig om hun airfryer onderdelen in de afwasmachine te stoppen. Maar je kunt ook een airfryer schoonmaken met een vaatwastablet.

Dit doe je, door een kleine hoeveelheid water in de opvangbak te gieten. Belangrijk is wel dat je hiervoor warm water gaat gebruiken, want anders zal het niet zo goed werken. Het mandje laat je gewoon mee in de pan hangen. Vervolgens gooi je een vaatwastablet in de airfryer.

Vervolgens is het een kwestie van tijd. Laat het water met de opgeloste vaatwastablet rustig intrekken gedurende 30 minuten tot een uur. Nadien neem je best een hele fijne zachte keuken borstel, of een zachte tandenborstel mocht je dit niet hebben, om de hoekjes schoon te wrijven. Zorg er wel voor dat je niet te hard schrobt, zodat je geen krassen maakt in de pan. Is er een anti-aanbaklaag? Dan is het zeker niet aan te raden om een schuurborstel of een schuursponsje te gebruiken. In dat geval neem je beter een gewone schoteldoek of eventueel een wattenstaafje.

Tot slot kan je het water verwijderen en de pan en het mandje nog eens grondig naspoelen met helder water. Zo makkelijk is het dus om een airfryer te reinigen met vaatwastablet.

Bron: Bol.com

Airfryer schoonmaken met handwas

Kan jouw airfryer niet in de vaatwasmachine, of heb je dat liever niet? Een ouderwetse handwas is ook nog steeds een mogelijkheid. Laat me je stap voor stap uitleggen hoe je te werk kunt gaan.

1. Airfryer mandje schoonmaken

Ikzelf begin steeds met het schoonmaken van de mand. Zoals ik eerder al heb gezegd, is dit een oppervlak dat rechtstreeks in contact komt met het voedsel. Vandaar dat absolute hygiëne erg belangrijk is. Bovendien is de airfryer mand schoonmaken het lastigste onderdeel. Dus laat ons daar maar mee beginnen.

 • Om de mand te reinigen, vul je jouw spoelbak met voldoende warm water. Belangrijk is dat de mand helemaal onder water komt te staan. Om waterbesparend te werk te gaan, zou je de mand ook eenvoudigweg in de opvangbak kunnen zetten.
 • Voeg afwasmiddel toe aan het water en laat minimaal 10 minuten weken. Op die manier kan het vet makkelijk loskomen van de mand.
 • Vervolgens is het tijd om etensresten te verwijderen. Dit doe je met een zachte borstel, een zacht sponsje of eventueel een gewone schotelvod. Op die manier voorkom je krassen. (Met een schuurborstel zou je de beschermende coating verwijderen.)
 • Zorg ervoor dat je alle kanten van het mandje schoon hebt geveegd. Spoel het airfryer mandje vervolgens na met helder water. Dit is belangrijk om al het schuim te verwijderen.
 • Ben je zover? Dan kan je de mand gaan afdrogen met een zachte handdoek.

2. Airfryer bak schoonmaken

Het volgende onderdeel dat je moet reinigen, is de opvangbak van jouw airfryer. Deze dient om al het vuil, vet en water op te vangen. Dat betekent natuurlijk ook dat de opvangpan best smerig kan worden. Laten we even overlopen hoe je deze het beste schoonmaakt.

 • Het begin is vrij gelijkaardig aan het schoonmaken van het mandje. Vul de bak helemaal tot bovenaan met warm water. Vervolgens voeg je er ook nog een goede hoeveelheid van je gebruikelijke afwasmiddel aan toe.
 • Mocht je bij het begin besloten hebben om het mandje te laten weken in de opvangbak, dan zou je deze stap kunnen overslaan. De opvangbak heeft namelijk ook zelf de tijd gehad om te weken samen met het mandje.
 • Voor deze opvangbak is het echt wel belangrijk dat je een zacht sponsje in huis hebt. Doordat er zich over het oppervlak een laagje vet vormt, krijg je dat niet in één keer weg. Goed poetsen met de zachte spons na het weken is dan ook erg belangrijk. Op die manier zorg je ervoor dat er geen vuilresten meer achterblijven.
 • Vervolgens spoel je de bak goed na met schoon water en wrijf je deze best even droog. Dit hoef je nog niet met een handdoek te doen, want hij hoeft niet 100% droog te zijn.
 • Om de airfryer frisser te laten ruiken, wrijf ik deze na het schoonmaken nog eens in met citroen. Snijd gewoon een citroen doormidden en wrijf deze over het hele oppervlak van de opvangbak. Dit zal helpen om de geurtjes eruit te halen en het kan ook nog eens dienen als een extra ontvetter.
 • Nadat de citroen een 20-tal minuten heeft kunnen inwerken, spoel je de bak voor de laatste keer uit met schoon water. Nu alleen nog afdrogen en ook met dit onderdeel ben je klaar.

3. Verwarmingselement airfryer schoonmaken

Het derde onderdeel dat zeker moet gereinigd worden, is het verwarmingselement. Dit doe je om te voorkomen dat kruimels en dergelijke zouden verbranden, mochten die ertussen geraakt zijn. Bij de meeste airfryers kan het verwarmingselement niet van zijn plaats worden gehaald.

Dit maakt wel dat er eigenlijk geen standaard methode is om het element te reinigen. Lees eerst en vooral de handleiding van jouw toestel erop na. Hieronder zal ik een methode uitleggen die werkt voor de meeste toestellen.

!! Zorg er altijd voor dat het toestel helemaal is afgekoeld en dat de stekker niet meer in het stopcontact zit wanneer je dit onderdeel wilt gaan reinigen. !!

 • Om te beginnen leg je best een stukje aluminiumfolie onder het verwarmingselement. Vouw de hoekjes van de folie zo om, dat je als het ware een schaaltje creëert. Giet daar vervolgens een klein beetje water in, 1 à 2 millimeter. Dit doe je om de bodem te beschermen wanneer het vet er straks afdruipt.
 • Vervolgens kan je het verwarmingselement inwrijven met citroensap, om zo het vet los te weken. Na een 20-tal minuten wrijf je het verwarmingselement weer schoon met een nat doek. 
 • Philips adviseert om zijn airfryers op een andere manier schoon te maken. Zelf heb ik het echter nooit op die manier geprobeerd. Heb je een Philips airfryer, lees dan zeker even hun werkwijze.
 • Belangrijk is dat je nadien alles heel goed afdroogt. Laat de airfryer bovendien nog even open na het reinigen, zodat eventueel achtergebleven vocht toch nog kan opdrogen.

4. Buitenkant airfryer reinigen

De buitenkant is het makkelijkste te reinigen. Dit kan je makkelijk doen met de schotelvod, een natte theedoek of met een zacht sponsje. 

 • Maak jouw doek/ sponsje nat met water. Knijp het ook terug goed uit, zodat het water er niet meteen uitloopt.
 • Was de buitenzijde langs alle kanten goed af, ook onderaan. Spoel tussendoor je spons of de theedoek ook goed uit, zodat je het vuil niet open wrijft.
 • Tot slot droog je ook de buitenkant goed af en dan ben je helemaal klaar.

Airfryer schoonmaken met azijn of soda

Sommige mensen vragen zich ook af of ze hun airfryer kunnen schoonmaken met azijn of soda. Met airfryer reinigen met soda heb ik zelf helemaal geen ervaring, dus daarbij kan ik je helaas niet helpen.

Wel kan ik je vertellen dat je azijn kunt gebruiken om de opvangbak te ontdoen van aanslag. Wie zijn opvangbak regelmatig in de vaatwasser steekt, kan soms zien dat er zich wat kalkaanslag vormt op het oppervlak. Die kan je makkelijk verwijderen met behulp van een scheutje azijn.

Wrijf de opvangbak met behulp van een keukenpapiertje langs alle kanten goed in met azijn en laat dit goed inwerken. Het beste is als je dit enkele keren doet. Smeer bijvoorbeeld elke 10 minuten het oppervlak opnieuw in, en dat 3 keer na elkaar.

Na nog eens 10 minuten te wachten, kan je vervolgens de bak uitspoelen met helder water. Doe dit ook meerdere keren, zodat er geen azijngeur achterblijft. Nu zou de aanslag opnieuw verdwenen moeten zijn.

Conclusie

Je airfryer schoonmaken is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Met bovenstaande tips geraak je al een heel eind! Veel succes ermee en nadien veel bakplezier!

Disclaimer:
Alle toestellen op de markt zijn verschillend. 
De handleiding van de fabrikant staat steeds boven de informatie die je op deze pagina kunt vinden. 
Doe nooit iets wat volgens de handleiding schadelijk zou kunnen zijn voor je toestel. 
Jij bent zelf verantwoordelijk voor schade die je eventueel veroorzaakt.